• Головна
  • Новини
  • Делегація УПЦ Канади та Патріарх Філарет радилися як подолати церковний розкол в Україні...

Делегація УПЦ Канади та Патріарх Філарет радилися як подолати церковний розкол в Україні

20.02.2015, 11:04
Делегація УПЦ Канади та Патріарх Філарет радилися як подолати церковний розкол в Україні - фото 1

16 лютого 2015 р. на запрошення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета делегація Української Православної Церкви в Канаді (під омофором Константинопольського Патріархату) на чолі з Блаженнійшим Митрополитом Вінніпегу і всієї Канади Юрієм (Каліщуком) відвідала Київську Патріархію.

16 лютого 2015 р. на запрошення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета делегація Української Православної Церкви в Канаді (під омофором Константинопольського Патріархату) на чолі з Блаженнійшим Митрополитом Вінніпегу і всієї Канади Юрієм (Каліщуком) відвідала Київську Патріархію. Вперше з 1993 року, коли батьківську землю відвідував блаженної пам’яті Митрополит Василій (Федак), провід УПЦ в Канаді відвідує Україну з офіційним візитом.

Міжправославна зустріч

Окрім Митрополита Юрія до складу делегації входять обидва діючих архиєреї УПЦК єпископ Едмонтону Іларіон (Рудник) та єпископ Торонто Андрій (Пешко), канцлер Церкви протопресвітер Віктор Лакуста та група мирян – всього десять осіб.

З боку Київського Патріархату окрім Предстоятеля в спілкуванні брали участь також Патріарший намісник митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, секретар Священного Синоду архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій та керуючий справами Київської Патріархії єпископ Вишгородський Агапіт.     

Протягом попереднього тижня провід Української Церкви в Канаді відвідував Константинопольський Патріархат, де мав низку зустрічей зі Вселенським Патріархом Варфоломієм, членами Священного Синоду, співробітниками Патріархату.

За повідомленням прес-служби Київської Патріархії, безпосереднім приводом до візиту в Україну стало бажання УПЦ в Канаді виявити моральну підтримку Батьківщині у час неоголошеної війни та кремлівської агресії, у річницю розстрілів на вулиці Інститутській вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні, ближче познайомитися з сучасним релігійним життям України.

Під час бесіди з Митрополитом Юрієм Патріарх Філарет розповів про сучасний стан Церкви в Україні, відносини з Московським Патріархатом, позицію Київського Патріархату щодо російської агресії. Також йшлося про можливі шляхи подолання церковного розділення, утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви, виведення Київського Патріархату зі штучно створеної Москвою зовнішньої ізоляції.

В особі Митрополита Юрія Патріарх подякував УПЦ в Канаді за організацію та проведення у Торонто в травні 2014 р. науково-богословського Симпозіуму, в якому взяли участь представники всіх гілок українського православ’я на Батьківщині та у Діаспорі. У свою чергу Митрополит Юрій розповів про візит делегації УПЦК до Константинополя.

Також учасники зустрічі обмінялися думками щодо розширення співпраці Церков у наданні українцями з Діаспори гуманітарної допомоги для жителів Донбасу та для захисників Вітчизни.

Міжправославна зустріч

Як сказано у  повідомленні УПЦ КП, «зустріч відбулася у братській атмосфері та засвідчила істотне розширення і поглиблення взаємокорисної співпраці між Київським Патріархатом та УПЦ в Канаді (під омофором Константинопольського Патріархату)».