• Головна
  • Новини
  • Керуючий справами УПЦ (МП) з українськими архиєреями зі США та Канади обговорили ситуацію в Україні та українському Православ’ї...

Керуючий справами УПЦ (МП) з українськими архиєреями зі США та Канади обговорили ситуацію в Україні та українському Православ’ї

20.02.2015, 09:23
Керуючий справами УПЦ (МП)  з українськими архиєреями зі США та Канади обговорили ситуацію в Україні та українському Православ’ї - фото 1

У Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній 19 лютого зустрівся з Предстоятелем УПЦ в США Митрополитом Антонієм (Щербою) та Предстоятелем УПЦ в Канаді Митрополитом Юрієм (Каліщуком), які перебувають у канонічній єдності з Константинопольським Патріархатом.

У  Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній 19 лютого зустрівся з Предстоятелем УПЦ в США Митрополитом Антонієм (Щербою) та Предстоятелем УПЦ в Канаді Митрополитом Юрієм (Каліщуком), які перебувають у канонічній єдності з Константинопольським Патріархатом. 

Як повідомляє офіційний сайт УПЦ, з боку гостей у зустрічі також взяли участь єпископ Памфільський і Західної єпархії Даниїл (США), єпископ Торонтський Андрій (Канада), єпископ Едмонтонський Іларіон (Канада), а також духовенство та миряни з української діаспори США та Канади.

зустріч.jpg

Керуючий справами УПЦ висловив задоволення фактом візиту представників українських Церков з діаспори та підкреслив необхідність взаємного спілкування для кращого ознайомлення з реальною ситуацією в українському Православ’ї.

Як йдеться у повідомленні прес-служби УПЦ (МП), владика Антоній розповів, що духовенство й вірні УПЦ гостро переживають трагедію розділення українського Православ’я. Він зазначив важливість подолання цього розділення виключно канонічним шляхом. Тільки у такому випадку, за словами митрополита, подолання розколу буде сприйняте як віруючими в самій Українській Православній Церкві, так і всією повнотою світового Православ’я. Тому спільна позиція в цьому питанні українських канонічних Церков є запорукою віднайдення справжньої церковної єдності в Україні.

На думку митрополита Антонія, Церква в Україні мусить прийти до подолання розділення самостійно, шляхом діалогу та обміну думками, а тому будь-яке необережне втручання органів державної влади й окремих політиків у внутрішнє церковне життя може лише ускладнити цей процес. Як ректор Київських духовних шкіл, владика Антоній запропонував розглянути можливі форми академічної та іншої співпраці між УПЦ та українськими Церквами в діаспорі, що було позитивно сприйнято гостями.

У свою чергу Предстоятель УПЦ в Канаді Митрополит Юрій від імені своєї пастви висловив глибокий жаль з приводу глибокої кризи, яка продовжується вже більше року в Україні та підкреслив, що однією з цілей візиту його делегації є молитва за мир та упокій душ тих, хто загинув під час кровопролиття в Україні.

Владика Юрій розповів також про візит делегації УПЦ в Канаді до Константинополя.

В свою чергу, Першоієрарх УПЦ в США Митрополит Антоній (Щерба) зазначив, що православна українська громада, що перебуває під його омофором у Сполучених Штатах Америки, також важко переживає трагічні події в Україні та молиться за якомога швидше об’єднання усіх православних та настання миру на українській землі.

Підсумовуючи розмову,сказано у повідомленні , керуючий справами УПЦ зауважив, що хоч українці проживають по різні боки океану, однак у ході спілкування особливо відчувалося, що усі присутні під час зустрічі однаково переживають за Україну, адже для них вона є спільною Батьківщиною.

По завершенні спілкування сторони обмінялися пам’ятними подарунками. Зокрема, Предстоятелю УПЦ в США Митрополиту Антонію та Предстоятелю УПЦ в Канаді Митрополиту Юрію були подаровані примірники Пересопницького Євангелія, факсимільне видання якого було звершене за ініціативи Української Православної Церкви (МП).