• Головна
  • Новини
  • В УПЦ (МП) підрахували, скільки парафій їх покинуло добровільно...

В УПЦ (МП) підрахували, скільки парафій їх покинуло добровільно

13.12.2014, 11:46
В Українській Православній Церкві (Московського Патріархату) на сьогодні лише три парафії добровільно змінили підлеглість і перейшли до УПЦ Київського Патріархату.

В Українській Православній Церкві (Московського Патріархату) на сьогодні лише три парафії добровільно змінили підлеглість і перейшли до УПЦ Київського Патріархату.

Про це сказав керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній (Паканич) у коментарі "УНІАН-Релігії".

“На сьогодні 14 парафій УПЦ захоплено, 6 парафій - під загрозою захоплення і лише 3 парафії змінили підлеглість добровільно, відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Дійсно, в порівнянні з 12 тисячами парафій УПЦ ця кількість незначна, але обурює той факт, що храми захоплюють, порушуючи державні закони”, - заявив митрополит Антоній.

Водночас керуючий справами УПЦ (МП) пояснив, що треба відрізняти перехід парафії від захоплення і не плутати ці визначення.

“Незаконне заволодіння храмом шляхом насильства та обману не можна назвати переходом. За законом перехід відбувається, коли рішення приймається одноголосно членами парафії, а не жителями села. Навіть якщо 10 вірян УПЦ не бажають змінювати підлеглість парафії, а церкву передають УПЦ КП, то це не можна назвати переходом”, - підкреслив митрополит.

“Чи може собі християнин дозволити побити іншу людину, пошкодити храм або підбурювати людей до ворожнечі і протистояння та намагатися заволодіти чужим майном? Майже все це відбувається під час так званих переходів храмів до так званого Київського Патріархату”, - сказав керуючий справами УПЦ МП.

Як повідомляли ЗМІ, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату патріарх Філарет 7 грудня в Чернигові заявив про те, що близько 30 парафій Української Православної Церкви МП перейшли цього року з Московського до Київського патріархату.