• Головна
  • Новини
  • У Київській Патріархії з подивом сприйняли реакцію керівництва УПЦ (МП) на підписання Меморандуму у Рівному...

У Київській Патріархії з подивом сприйняли реакцію керівництва УПЦ (МП) на підписання Меморандуму у Рівному

17.11.2014, 10:11
Як стверджують у Київській Патріархії, в офіційному коментарі речника Московського Патріархату в Україні щодо цієї події «використовується старий радянський метод заперечення реальності».

В УПЦ КП з подивом і розчаруванням прийняли реакцію Митрополії УПЦ Московського Патріархату на підписання єрархами 13 листопада у Рівному «Меморандуму про єдину Україну та єдину Українську Помісну Православну Церкву». Як стверджують у Київській Патріархії, в офіційному коментарі речника Московського Патріархату в Україні щодо цієї події «використовується старий радянський метод заперечення реальності».

«Зараз ми можемо вже ясно бачити, що єдиною стратегією Московського Патріархату та представників його волі у керівництві УПЦ (МП) є консервування існуючого стану розділення Української Церкви. Керівництво Московського Патріархату шалено побоюється відкритого, прямого і чесного діалогу з Київським Патріархатом, цим самим засвідчуючи підсвідоме розуміння слабкості та фальшивості своїх нинішніх позицій. Всі нечисленні зрушення у справі діалогу, які відбулися, по суті, лише завдяки особистій волі та підтримці блаженної пам’яті спочилого митрополита Володимира (Сабодана) – зустріч у Митрополії в грудні 2007 р., зустріч комісій з підготовки діалогу в жовтня 2009 р. – засвідчили великий позитивний потенціал та можливість плідної співпраці двох сторін. Саме цього і боїться Москва – що українські православні самостійно знайдуть вихід з того стану протистояння, у який їх було загнано діями керівництва РПЦ на початку 90-х років минулого століття», - зазначають в УПЦ КП.

У Київській Патріархії вважають, що підписання Меморандуму стало можливим тому, що рівненські єрахи не стали питати дозволу в Москви, а вирішили керуватися «своєю пастирською совістю, досвідом та відповідальністю перед Церквою і народом».

«На наше переконання саме успішність Меморандуму викликала таку негативну, нервову, сумбурну за стилем і змістом реакцію з боку митрополита Онуфрія і його московських керівників, озвучену через речника УПЦ МП. Не маючи чим фактично дорікати, представник Митрополії обурюється тим, що архієреї УПЦ МП підписали Меморандум без отримання згоди митрополита Онуфрія. Який, за виявленою вже звичкою, відразу би почав телефонувати в Москву за вказівками – як діяти?», - зазначається у коментарі УПЦ КП.

У Київському Патріархаті також нагадують, що є чимало випадків, коли священики і єпископи УПЦ (МП) відкрито виступають з антиукраїнськими проповідями, закликають підтримувати російську агресію, а церковне керівництво на це не реагує.

«В той час, коли Меморандум, в якому засуджено російську агресію проти України, отримав миттєву негативну реакцію з Митрополії, вона досі не спромоглася пояснити суспільству низку кричущих фактів:

- масову участь духовенства УПЦ (МП), в тому числі навіть зі зброєю в руках, у підтримці терористів на Сході України;

- антиукраїнську проповідь єпископа Лонгіна (Жара), вікарія Буковинської єпархії, яка опублікована численними джерелами в Україні, Росії та Румунії та досі не спростована;

- публічне благословення штатним священиком Донецької єпархії лідера терористів Гіркіна-Стрєлкова, здійснене після богослужіння у храмі при захопленому управлінні СБУ в Донецьку;

- публічне благословення митрополита на спокої Іоаникія (Кобзєва) та священика Луганської єпархії Б. Федьківа лідеру терористів Луганщини Плотніцькому під час церемонії його «інавгурації» як «глави ЛНР»;

- публічне благословення штатного священика МП з м. Луганська прапора, військ та зброї терористів на центральній площі Луганська 1 листопада ц.р., про що свідчать інформаційні повідомлення та фотографії;

- вручення від імені митрополита Онуфрія орденів УПЦ (МП) св.. Нестора Літописця низці антиукраїнських діячів, які відомі своєю публічною підтримкою сепаратистів і терористів: протоієрею О. Авдюгіну з м. Ровеньки на Луганщині, близького до Кремля і спецслужб Росії архімандриту Тихону (Шевкунову) з Москви, головному редактору рупора антиукраїнської пропаганди порталу «Інтерфакс-Релігії» В. Трубєцкій; в липні ц.р. також виняткова церковна нагорода, другий хрест з прикрасами, з благословення митрополита Онуфрія була вручена одному з лідерів закарпатського сепаратизму протоієрею Д. Сидору».

«Все більше і більше вірних і духовенства УПЦ (МП) бачать таку дволичну і лицемірну позицію свого керівництва, мовчазне потурання сепаратистам, виконання волі Кремля в його агресії проти України. Саме тому, а не через «агресію Київського Патріархату», у багатьох парафіях УПЦ (М) вже перестали поминати ім’я Московського Патріарха Кирила за богослужінням, а в деяких взагалі бажають вийти з юрисдикції МП», - наголошують в УПЦ КП.