• Головна
  • Новини
  • Речник УПЦ КП: За півроку до нашої Церкви приєдналося понад 20 громад з УПЦ (МП)...

Речник УПЦ КП: За півроку до нашої Церкви приєдналося понад 20 громад з УПЦ (МП)

05.11.2014, 14:45
Речник УПЦ КП: За півроку до нашої Церкви приєдналося понад 20 громад з УПЦ (МП) - фото 1
Через проповідь місцевих священиків про підтримку Росії та «ополченців» релігійні громади УПЦ (МП) все частіше переходять до Київського Патріархату.

full.gif-5.gifЧерез проповідь місцевих священиків про підтримку Росії та «ополченців» релігійні громади УПЦ (МП) все частіше переходять до Київського Патріархату.

Про це у коментарі Тиждень.ua заявив секретар Священного Синоду УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря).

«Ми спеціальної статистики не ведемо. У цілому, думаю, понад два десятки за півроку. Переважно переходи відбуваються у Західній Україні, зокрема найбільше фактів у Рівненській, Тернопільській, Волинській областях. Але є також і по кілька громад в інших областях, зокрема у Херсонській», – сказав єрарх.

«Це відбувається тому, що люди обурюються позицією Церкви й конкретних священиків із приводу тих подій, які відбуваються щодо України, щодо агресії. Найчастіше першопричиною є проповідь місцевих священиків, які починають говорити на підтримку Росії. Або людям, які звертаються з проханням помолитися за героїв Небесної Сотні або бійців АТО, а в церкві відмовляють, аргументуючи бажанням молитися за ополченців», - наголошує секретар Священного Синоду УПЦ КП.

За його словами, УПЦ КП спеціальної агітації не веде.

«Ми лише відповідаємо тоді, коли до нас люди звертаються і просять поради. Тоді це наш обов’язок – допомогти. Але це рішення самих громад, від них залежить, чи вони бажають бути у Київському Патріархаті чи ні», – заявив він.

Архиєпископ Євстратій (Зоря) також зауважив, що до них приєднуються громади і з священиком і без нього. На його думку, усі питання повинна вирішувати громада.

«Тобто є такі громади, які переходять разом із священиком, а є такі, що самі. Тоді звертаються і просять, аби їм знайшли нового настоятеля», - каже він.

Як зазначив архиєпископ, перехід релігійних громад з Московського до Київського Патріархату є об’єднанням Церков із низів, проте верхівка УПЦ (МП) «про ніяке об'єднання думати не хоче, бажаючи перечекати нестабільну ситуацію в країні».