• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет назвав умови, за яких він може полишити керівництво Церквою...

Патріарх Філарет назвав умови, за яких він може полишити керівництво Церквою

21.10.2014, 15:45
Патріарх Філарет назвав умови, за яких він може полишити керівництво Церквою - фото 1
Предстоятель УПЦ КП Філарет готовий відійти від керівництва Київським Патріархатом, якщо це призведе до створення в Україні єдиної Помісної Церкви.

ima-d.gifПредстоятель УПЦ КП Філарет готовий відійти від керівництва Київським Патріархатом, якщо це призведе до створення в Україні єдиної Помісної Церкви.

Про це першоєрарх заявив у інтерв'ю Gazeta. ua.

“За чесної умови пішов би на таку жертву», - сказав Патріарх, відповідаючи на питання, чи залишив би він керівництво Церквою взамін на визнання Вселенським Патріархом єдиної української автокефалії.

«Першим сигналом такої готовності був би Собор Української Православної Церкви (Московського Патріархату), де б оголосили про відокремлення від Москви. Тоді на рівних правах об'єднались би з Київським Патріархатом», - заявив Предстоятель УПЦ КП.

За його словами, Москва робить усе можливе, аби православні українці не об’єдналися в одну Церкву. Для цього вона використовує свій вплив на світове православ’я.

«Москва погрожує, що в разі визнання Київського Патріархату розділить усе православ'я на дві частини. Перестануть спілкуватися. Буде розрив молитовного єднання. Вселенський Патріарх цього не хоче. Терплять зло заради того, аби не сталося ще більшого лиха – розколу», - зазначив він.

«Боротьба триває між Константинополем і Москвою за першість. По честі та історичності перший – Константинопольський Патріарх. За кількістю парафіян – лідер Росія. Своєю більшістю вона й тисне. Якби Українську Церкву визнали, то РПЦ наполовину скоротилася б. Впливу такого більше не мала б. Адже Українська Церква за розмірами така ж, як і Російська. Варфоломій це розуміє. Каже, аби ще потерпіли. Рано чи пізно будемо автокефалією», - наголосив Патріарх філарет.