УПЦ (МП) покинула ще одна громада на Тернопільщині

09.10.2014, 16:05
УПЦ (МП) покинула ще одна громада на Тернопільщині - фото 1
Громада парафії святого Архистратига Михаїла у селі Бутин Збаразького району Тернопільської області перейшла з УПЦ (МП) до УПЦ КП. За зміну юрисдикції висловилися понад 300 віруючих, а проти — 15, повідомляють у Київському патріархаті. В УПЦ (МП) цифр не називають.

exklusiv.gifГромада парафії святого Архистратига Михаїла у селі Бутин Збаразького району Тернопільської області перейшла з УПЦ (МП) до УПЦ КП. За зміну юрисдикції висловилися понад 300 віруючих, а проти — 15, повідомляють у Київському патріархаті. В УПЦ (МП) цифр не називають. Тему дослідив кореспондент РІСУ Володимир Мороз.

Церква у Бутині

Першу Літургію духовенство УПЦ КП у Бутині відслужило у неділю, 5 жовтня. Не обійшлося без конфлікту і провокацій на церковному подвір’ї. А вночі у тому ж селі хтось намагався спалити Державний прапор біля місцевої школи. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження і з’ясовують, чи має вандалізм відношення до подій довкола храму.

«25 вересня видано розпорядження голови Тернопільської облдержадміністрації «Про статут релігійної громади УПЦ КП села Бутин Збаразького району у новій редакції». Громада змінила конфесійну приналежність», — коментує начальник відділу релігій та національностей департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської обладміністрації Петро Бурдяк.

Сільський голова Бутина Андрій Жила від детальних коментарів з приводу ситуації утримується. Вказує тільки, що у селі спокійно. В УПЦ (МП) у події вбачають порушення прав.

«Черговий раз грубо порушені права громадян України, права УПЦ. У селі Бутин завжди була громада УПЦ. Частина віруючих забажала перейти, а влада, замість того, щоб зареєструвати їх як нову громаду, перевела всю громаду до Київського Патріархату, знехтувавши підписами людей, які були надані на доказ їхньої вірності УПЦ, — говорить секретар Тернопільської єпархії УПЦ (МП) отець Степан Балан. — У неділю, 5 жовтня, члени громади прийшли до храму, а той був захоплений Київським Патріархатом. Прийшли невідомі у формі. Недільне богослужіння було зірване. Люди обурені такими діями і вимагають справедливості і захисту».

Священик не зміг назвати, скільки саме віруючих у Бутині бажають залишатися у Московському патріархаті. Громада УПЦ (МП), за його словами, хоче служити у храмі. Натомість громада УПЦ КП готова залишити за іншою стороною хату чи каплицю.

«Активісти громади зібрали близько 360 підписів за перехід до УПЦ КП. Облдержадміністрація сказала ще раз зібрати підписи, але вже з паспортними даними, щоб не було такого, як у Новоставі (де підписів за кожну громаду зібрали у сумі більше, аніж є жителів — прим. авт.), — каже благочинний Вишнівецького благочиння УПЦ КП, до якого належить і Бутин, о. Святослав Швець. — Зареєстрували статут у новій редакції і в неділю, 5 жовтня, громада вирішила відслужити першу службу».

А оскільки побоювалися провокацій, запросили «Правий сектор», пояснює благочинний. Були і правоохоронці.

«Справді, прийшли з 15 чоловік місцевих, їхній священик. Як з’ясувалося, церковну хату вже раніше приватизували на нього. Були і немісцеві: з Тернополя, Кременця, Почаєва. З нашої сторони була повна церква людей. По завершенні служби кілька немісцевих і декілька місцевих жінок зайшли до церкви. Одна з них, така пані Леся, яка працює діловодом у Вишнівецькій селищній раді, стверджувала, що ми — неканонічні, що «Правий сектор» — бандити і вбивають мирних людей на Сході. Це чули багато наших священиків. Під церквою стояли два буси немісцевих. Вони хотіли в Бутині зробити конфлікт, як у Мусорівцях — показати картинку на Росію».

Керівник «Правого сектору» Тернопільщини Василь Лабайчук підтверджує, що члени цієї організації були у Бутині для убезпечення від провокацій.

«Уже є досвід, що у таких випадках приїжджає почаївське «козацтво» і порозпихає бабусь, а то й поб’ють когось. Справді, спочатку вони почали заводити свою «важку артилерію», отих 12 бабусь — ми порахували добре, — розповідає В. Лабайчук. — Потім прийшов їхній священик з 5 хлопцями. До них з кущів почали вилазити інші. Проте конфлікту вдалося уникнути. І коли вони побачили, що церкву замкнули і туди не зайти, то перейшли на дріб’язок: хто який рушник до церкви вишив, яку чашу купив…»

Приїжджі з бусів вийти не наважилися, резюмує В. Лабайчук. Проте уже вночі з неділі на понеділок невідомі намагалися спалити Державний прапор України, що висів біля школи.

«Прапор обгорів на 7 сантиметрів. Відкрите кримінальне провадження. Розглядаються різні версії», — коментує заступник начальника Збаразького райвідділу УМВС майор Віталій Присяжнюк.

Одна з цих версій передбачає зв’язок наруги над прапором із подіями біля храму.

Володимир Мороз