• Головна
  • Новини
  • Главу делегації Константинопольського Патріархату проігнорували на інтронізації Предстоятеля УПЦ МП...

Главу делегації Константинопольського Патріархату проігнорували на інтронізації Предстоятеля УПЦ МП

18.08.2014, 09:47
Главу делегації Константинопольського Патріархату проігнорували на інтронізації Предстоятеля УПЦ МП - фото 1
Перед початком Божественної Літургії в Києво-Печерській Лаврі 17 серпня, на якій було інтронізовано Митрополита Київського, Предстоятеля УПЦ (МП), стався скандал.

Перед початком Божественної Літургії в Києво-Печерській Лаврі 17 серпня, на якій було інтронізовано Митрополита Київського, Предстоятеля УПЦ (МП), стався скандал: митрополиту Гальському Еммануїлу не знайшлося місця для співслужіння. У результаті глава делегації Вселенського Патріархату зняв облачення і не співслужив. Про це інформує сайт "Релігія в Україні".

Як сказано у повідомленні, відповідно до загальноправославного диптиха, головне місце серед єрархії Православних Церков належить Константинопольському Престолу, що передбачає у тому числі першість у співслужінні з представниками інших помісних Церков. Це правило загальноприйняте і всім відоме, що не викликає жодних сумнівів і заперечень.

Що ж сталося? Митрополиту Гальському Еммануїлові було демонстративно вказано на місце після архєрея Московського Патріархату митрополита Іларіона (Алфеєва) і митрополита УПЦ (МП) Агафангела (Саввіна), що зробило неможливим співслужіння для представника Вселенського Патріархату.

Як наголошується у повідомленні, таким чином, вперше в новітній історії УПЦ (МП), було настільки явно продемонстровано неповагу до Вселенського Патріархату, який не тільки займає незрівнянно високе місце в диптиху (1-е Константинополь, а 5-е Москва), але і є Матір'ю-Церквою як і для Московського Патріархату, так і для Української Православної Церкви. Цей факт не може не викликати подиву і стурбованості: делегація Вселенського Престолу, приїхала в Київ для підтримки новообраного Предстоятеля УПЦ (МП) і була прилюдно принижена.

Чи покладе це початок ослаблення автономії та самоврядування Української Церкви, досягнутого стараннями покійного Митрополита Володимира? Як далі розвиватимуться відносини з Матір'ю-Церквою, яка постійно підтримувала і Церква і народ України в цей непростий час?

За інформацією сайту Релігія в Україні, митрополит Еммануїл Адамакіс є найвпливовішим архиєреєм Вселенського Патріархату, представляє останній при Європейському Союзі в Брюсселі, очолює Богословський діалог з давньосхідними Церквами, ісламом і юдаїзмом. У 2010 р став кавалером ордена Французького Почесного легіону і в 2011 р Великим командором ордена Пошани Грецької Республіки. Як Голова Конференції православних єпископів є пріоритетним архиєреєм Франції. Він багаторазово відвідував Україну, схвалюючи Українську Церкву в її прагненнях до канонічної єдності.

Intronizatciia_Mitropolita_Kievskogo_Onufriia_06_copy.jpg