• Головна
  • Новини
  • Діалог між УПЦ КП та новим керівництвом УПЦ (МП) неможливий, - коментар Київської Патріархії...

Діалог між УПЦ КП та новим керівництвом УПЦ (МП) неможливий, - коментар Київської Патріархії

13.08.2014, 17:01
У Київському Патріархаті не сподіваються на плідний діалог з новим керівництвом Московського Патріархату в Україні, оскільки Митрополит Онуфрій (Березовський), будучи ще місцеблюстителем УПЦ (МП), фактично заблокував його роботу.

У Київському Патріархаті не сподіваються на плідний діалог з новим керівництвом Московського Патріархату в Україні, оскільки Митрополит Онуфрій (Березовський), будучи ще місцеблюстителем УПЦ (МП), фактично заблокував його роботу.

Про це йдеться у коментарі прес-служби УПЦ КП.

«Раніше Священний Синод УПЦ Київського Патріархату вже відзначав, що цей єрарх, будучи місцеблюстителем УПЦ (МП), фактично заблокував проведення офіційного діалогу з Київським Патріархатом щодо подолання церковного розділення та утворення єдиної Помісної Православної Церкви. Також митрополит Онуфрій неодноразово в унісон з Москвою заявляв про те, що українці та росіяни по суті один народ, що європейська інтеграція для України непотрібна та несе зло, називав кремлівських найманців і терористів на Донбасі «ополченцями», тощо. На іменинах патріарха Кирила він хвалив його за «турботу» про Україну.

Обрання цього єрарха главою Московського Патріархату в Україні фактично засвідчує залежність більшої частини єпископів цієї Церкви від агресивної доктрини «русского міра», яка стала ідеологічним підґрунтям нинішньої агресії Кремля проти України, окупації Криму, терору на Донбасі.

Попри сподівання на продовження, особливо в нових умовах, справи митрополита Володимира (Сабодана) у проведенні діалогу з Київським Патріархатом для подолання церковного розділення, доводиться констатувати, що обравши своїм очільником послідовного прихильника ідеології «русского мира» та єдності з Москвою, більшість єпископів Московського Патріархату в Україні відкинули цей шлях,.

Розуміємо, що в таких умовах розпочати плідний офіційний діалог з новообраним керівництвом Московського Патріархату в Україні навряд чи вдасться. Тому ми закликаємо до діалогу, співпраці та порозуміння тих єпископів, священиків і вірних УПЦ (МП), які усвідомлюють необхідність відкинення неканонічно нав’язаної церковної влади Московського Патріархату, справді бажають подолання розділення українського православ’я та утворення єдиної Помісної Православної Церкви», - заявляють в УПЦ КП.