• Головна
  • Новини
  • УПЦ (МП) сприймає нас як «прохача» і «молодшого партнера», - архиєпископ Євстратій (Зоря) про діалог...

УПЦ (МП) сприймає нас як «прохача» і «молодшого партнера», - архиєпископ Євстратій (Зоря) про діалог

10.07.2014, 14:15
УПЦ (МП) сприймає нас як «прохача» і «молодшого партнера», - архиєпископ Євстратій (Зоря) про діалог - фото 1
Діалог щодо об’єднання двох Церков загальмувався через те, що УПЦ (МП) не сприймає Київський Патріархат як рівноцінного партнера, а лише як «прохача», діалог з яким - вже сам по собі є "милість" з боку "канонічної Церкви".

77898.jpgДіалог щодо об’єднання двох Церков загальмувався через те, що УПЦ (МП) не сприймає Київський Патріархат як рівноцінного партнера, а лише як «прохача», діалог з яким - вже сам по собі є "милість" з боку "канонічної Церкви".

Таку думку на своїй Фейсбук-сторінці висловив архиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Зоря).

«Якщо пам'ятаєте, то рік тому були прийняті зміни до Статуту УПЦ КП де, серед іншого, було скасовано термін, у який після упокоєння Предстоятеля мав відбутися Собор для обрання Патріарха», - пише він.

Ці зміни, як пояснив архиєпископ, внесли для того, аби разом із УПЦ (МП) після переговорів про об’єднання обрати узгоджену кандидатуру.

«Так от – зараз від жодного з братів в УПЦ (МП) я не почув навіть думки, що «може нам провести діалог з УПЦ КП, а ПОТІМ обирати Предстоятеля». У нас в СТАТУТ закладено і прагнення до єдності, і механізм для можливості реалізації цього прагнення. А з братньої сторони більшість поринули у останній ривок передвиборчого марафону», - висловив жаль владика Євстратій.

Архиєпископ зауважив, що священнослужителі УПЦ (МП) задля успішності перемовин про об’єднання вимагають від Патріарха Філарета полишити Київську кафедру.

« Але ті, хто вимагають відставки, навіть у думці своїй не хочуть поступитися посадою Предстоятеля УПЦ (МП), на яку їх (чи їхнього роботодавця) ще навіть не обрано…», - зазначив єрарх.

«Головна проблема у діалозі, на мою думку, є те, що наші брати досі сприймають Київський Патріархат як "прохача" і "молодшого партнера", діалог з яким - вже сам по собі є "милість" з боку "канонічної Церкви". Так їм є всі підстави поводитися з УАПЦ митрополита Мефодія, який є їхнім давнім соратником у боротьбі проти Київського Патріархату, але точно - не з нами.

Ми ж бачимо діалог лише як спілкування на рівних. Якщо у 1990-х роках ми не сприймали від МП мови ультиматумів, то тим більше не сприйматимемо її тепер», - наголосив Архиєпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря).