• Головна
  • Новини
  • Парафіяни УПЦ (МП) переходять до Київського Патріархату, - Патріарх Філарет...

Парафіяни УПЦ (МП) переходять до Київського Патріархату, - Патріарх Філарет

16.06.2014, 11:58
Парафіяни УПЦ (МП) переходять до Київського Патріархату, - Патріарх Філарет - фото 1
Православні українці все частіше покидають УПЦ (МП) і переходять до Київського Патріархату, бо люди зрозуміли, яка Церква з народом, а яка з Москвою.

1088-uoc.jpgПравославні українці все частіше покидають УПЦ (МП) і переходять до Київського Патріархату, бо люди зрозуміли, яка Церква з народом, а яка з Москвою. Про це на зустрічі із журналістами у Києві розповів Патріарх УПЦ КП Філарет, повідомляє газета «День».

«Багато парафіян Московського Патріархату уже перейшли у Київський Патріархат. Ми це спостерігали не тільки в Києві, а й по всій Україні. Повідомлялося про те, що багато московських парафіян на Паску прийшли в храми Київського Патріархату. Я освячував Паску в Володимирському соборі і дуже багато помітив прихожан Московського патріархату. Вони говорили: «Спасі Господі», «Христос Воскресє», - сказав він.

«Люди вже побачили, яка Церква стоїть і молиться з українським народом, а яка боїться Москви, і тому не може на повний голос сказати правду. Люди хочуть належать до правдивої української Церкви», - додав Предстоятель Київського Патріархату.

Патріарх Філарет також рокоментував випадки, коли священики УПЦ МП керують терористичними загонами, а з їхніх храмів здійснюють обстріл української армії.

« Це треба було передбачити ще у 1992-му році, коли єдина українська Церква на Харківському так званому Соборі була розділена на дві частини. Ми вже тоді очікували, що та частина української Церкви, яка залишилася в Московському Патріархаті, не буде на 100% служити інтересам українського народу. Тільки в мирні часи це не було так помітно. А от коли настав час випробування — «з ким бути?»: з українським народом, чи з Москвою, — частина духовенства, і єпископат і, звичайно, частина мирян УПЦ МП відкрито стала на бік Москви. Якби Церква була єдиною, то цього б не було», - зазначив першоєрарх.

«Те, що зараз відбувається і в Криму, і на Сході є результатом того, що в свій час українська влада допустила розділення Церкви. Вона сприяла йому. Тому що Харківський собор був скликаний за допомогою СБУ. А це — влада. Українська влада не знала, що вона таким чином служить інтересам не України?», - наголосив Патріарх Філарет.