• Головна
  • Новини
  • За певних обставин в УПЦ (МП) може статися розкол, - Андрій Юраш...

За певних обставин в УПЦ (МП) може статися розкол, - Андрій Юраш

19.03.2014, 13:47
За певних обставин в УПЦ (МП) може статися розкол, - Андрій Юраш - фото 1
Релігієзнавець Андрій Юраш вважає, що в УПЦ (МП) за певних обставин може статися розкол через єрархів, які мають діаметрально різні погляди на майбутнє Церкви.

j889.jpgРелігієзнавець Андрій Юраш вважає, що в УПЦ (МП) за певних обставин може статися розкол через єрархів, які мають діаметрально різні погляди на майбутнє Церкви.

Про це він сказав у інтерв’ю Львівській газеті.

«Мені нині складно говорити про співвідношення сил, однак ідеологічна лінія вже намітилася. Є прихильники якщо не автокефалії, то посилення самостійності. Друга лінія, яку представляє митрополит Агафангел, каже: тільки-но УПЦ почне унезалежнюватися, ми перейдемо в пряме підпорядкування РПЦ», - зазначив релігєзнавець.

За його словами, митрополита Одеського Агафангела (Савіна) підтримують кілька єрахів УПЦ (МП): Іонафан Тульчинський, Євлогій Сумський, Іларіон Донецький — загалом близько 10-ти осіб.

«Розкол виникне тоді, коли група єрархів почне робити кроки до зближення з Київським Патріархатом», - підкреслив Андрій Юраш.

«Пам’ятаємо, що Агафангел був єдиним членом Синоду, який відмовився підписати звернення до нової влади та засудити дії попередньої. Аналітики називають його своєрідним прапором чорносотенного монархічного руху в Україні, він цю нішу впевнено відстоює. Ось за цією лінією виникне розкол. Коли Віктор Ющенко раніше говорив про створення єдиної Православної Церкви, я казав, що такого не буде, бо і в Московському, і Київському Патріархатах завжди будуть незгідні. Йдеться про появу нової переконливої більшості, яка рухатиметься до створення україноцентричної Православної Церкви», - підсумував релігієзнавець.