• Головна
  • Новини
  • Православні Церкви України повинні об’єднуватися знизу, – архиєрей УПЦ КП до духовенства УПЦ (МП)...

Православні Церкви України повинні об’єднуватися знизу, – архиєрей УПЦ КП до духовенства УПЦ (МП)

17.03.2014, 13:52
Православні Церкви України повинні об’єднуватися знизу, – архиєрей УПЦ КП до духовенства УПЦ (МП) - фото 1
До діалогу між українськими православними Церквами МП і КП закликали сьогодні, 17 березня, у Луганську.

exklusiv.gifДо діалогу між українськими православними Церквами МП і КП закликали сьогодні, 17 березня, у Луганську. Із пропозицією створити комісію та почати переговори відносно об’єднання Церков в Єдину Помісну Православну Церкву керуючий Луганською єпархією УПЦ КП Афанасій звернувся до керуючого Луганською єпархією УПЦ (МП), архиєпископа Луганського і Алчевського Митрофана і керуючого Северодонецькою єпархією УПЦ (МП), єпископа Сєвєродонецького і Старобільського Никодима. Про це інформує кореспондентка РІСУ Діана Стешенко.

«Ситуація в Українській державі призвела до того, що сьогодні суспільство знаходиться на межі братовбивчого протистояння. Розділення народу в середині держави за релігійною ознакою ще більше сприяє загостренню ситуації… Хто, як не ми, православне духовенство, маємо показати приклад любові, єдності та миру. В єдності сила народу, в єдності ми подолаємо всі негаразди і тільки в єдності ми збережемо Українську державу», - звернувся владика Афанасій.

Луганськ.jpg

На його думку, саме ініціативи знизу сприятимуть швидшому об’єднанню Церков.

«Наша Церква веде діалог з УПЦ (МП) з приводу об’єднання вже давно, неодноразово створювалися комісії, але все це відбувалося на «верхах». І це ні до чого не призвело. Ініціатива має йти «знизу». Коли народ захоче об’єднатися на місцях, то патріархам не буде куди діватися, адже Церква є з народом, і воля народу для неї закон», - сказав він.

Окрім об’єднання шляхом діалогу, владика Афанасій закликав владику Митрофана і владику Никодима до спільних богослужінь через відновлення Євхаристичного єднання.

Владика Афанасій також звернувся до духовенства і прихожан обох єпархій Московського Патріархату.

«Принцип «у незалежній державі – незалежна (автокефальна) Церква» – норма православної традиції, а не вигадка сучасних політиків, як вас намагаються переконати неправдомовці. Закликаю кожного з вас відчути особисту відповідальність перед Богом і Церквою за подолання існуючого розділення. Не варто лише чекати, коли «хтось десь нагорі» вирішить, що настав час єднання – цю справу вже слід робити кожному, сприяючи подоланню ворожнечі, налагоджуючи добрі стосунки з представниками Київського Патріархату в місці свого служіння. Наші братські обійми відкриті для вас», – заявив він.

Звертаючись до вірян, які належать до Української Православної Церкви (Московського Патріархату), він наголосив: «Хочу всіх ще раз запевнити, що Київський Патріархат не заохочує, не підтримує і не схвалює погромів чи захоплень храмів УПЦ (МП). Ми переконані, що подолати розділення зможемо лише мирним шляхом. У зв’язку з цим закликаю всіх наших прихильників не піддаватися на жодні провокаційні заклики, пам’ятати про свою християнську гідність та відповідальність».

Він також додав, що об’єднання Церков не призведе до притиснення прав прихожан.

«Змін у парафіях не буде – усе духовенство залишиться, усі храми працюватимуть», – підкреслив він.

Щодо «мовного питання», владика запевнив, що тут також не буде утисків – усі богослужіння будуть вестися тією мовою, яка поширена на цій території.

На завершення владика Афанасій висловив надію, що об’єднання можливе: «Якщо є Воля Божа на об’єднання Православних Церков в Україні, і особливо, тут на Луганщині, то ніякі диявольські підступи цього змінити не зможуть. Ми вже маємо приклад розвалу Радянського Союзу. Вважалося, що цю машину розвалити неможливо. Але Божою Волею і діями народу це трапилося. Подібне може статися і з Церквою в Україні. Захоче Господь Бог цього, і ніхто цьому не зможе протистояти».

Нагадаємо, 11 березня 2014 року в м. Києві відбувся Архиєрейський Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату, який закликав подолати розділення Православної Церкви в Україні та утворити єдину Помісну Українську Православну Церкву.