• Головна
  • Новини
  • Митрополит Володимир не дає Москві нашкодити УПЦ (МП), - Патріарх Філарет...

Митрополит Володимир не дає Москві нашкодити УПЦ (МП), - Патріарх Філарет

04.07.2013, 13:05
Митрополит Володимир не дає Москві нашкодити УПЦ (МП), - Патріарх Філарет - фото 1
Митрополит Володимир не дає Москві обмежити права незалежності в управлінні УПЦ (МП), тому на нього і його оточення й чиниться такий шалений тиск.

1088-uoc.jpgМитрополит Володимир не дає Москві обмежити права незалежності в управлінні УПЦ (МП), тому на нього і його оточення й чиниться такий шалений тиск.

Таку думку висловив Патріарх Філарет в інтерв’ю для офіційного сайту УПЦ КП.

«Ви бачите, як діє Москва, щоб обмежити права УПЦ (МП)? Вона б’є по тих, хто ці права захищає. Найперше б’є по Митрополиту Володимиру, бо Митрополит Володимир не дає Патріарху Кирилу здійснити шкідливі для статусу УПЦ (МП) наміри», - сказав він.

Патріарх Філарет навів конкретні приклади, коли Митрополит Володимир «не догодив» Москві.

«Хотів Кирил мати резиденцію в Києві – а резиденції нема. Хотів, щоб з ним погоджували кандидатури єпископів – а їх не погоджують, бо якраз одна з ознак незалежності в управлінні є самостійне, без погодження у Москві, рішення про те, хто буде єпископом і де він має служити», - зазначив Глава УПЦ КП.

«Хотів «привести Статут УПЦ у відповідність до Статуту РПЦ», тобто лишити від самоуправління «рожкі да ножкі» – а Митрополит Володимир розіслав архиєреям лист з проханням дати відгук на роботу – промосковську – статутної комісії на чолі з донецьким митрополитом Іларіоном, і відгуки майже всіх, окрім одеського митрополита Агафангела, були негативними. Таких прикладів можна наводити багато…», - продовжив перелік «провин» Митрополита перед Москвою Патріарх Філарет.

Через таку позицію на Предстоятеля УПЦ (МП) не раз чинився тиск з метою добитися від нього відставки.

«Митрополит на ці вимоги не погоджується, бо розуміє, що і для Церкви це принесе шкоду, і сам він опиниться в скрутному становищі», - пояснив першоєрарх.

На думку Патріарха Філарета, у такій скрутній ситуації Митрополиту Володимиру найбільше допоміг його секретар – архиєпископ Олександр (Драбинко).

«Я впевнений, що якби не секретар Митрополита, архиєпископ Олександр, – то можливо вже і сам Митрополит помер би. Бо коли він півтора роки тому сильно захворів – багато вищих єрархів УПЦ (МП) турбувалися не про його одужання, а про те, чи скоро звільниться місце Київського Митрополита. І Москва чекала так само», - наголосив він.

«Тим, що владика Володимир залишився живий, він перешкодив планам і Москви, і цих архиєреїв. А він залишився живий, бо про нього турбувався Олександр – слідкував за лікуванням, шукав лікарів, шукав тих, хто допоможе оплатити лікування. Тому в лютому 2012 р. ці нетерпеливі архиєреї за згоди Патріарха Кирила і зібралися на Синод, хоча Митрополит Володимир, як Предстоятель, заборонив їм збиратися, – а вони зібралися і позбавили архиєпископа Олександра всіх посад, окрім посади секретаря. З секретаря не могли зняти, бо секретаря призначає Предстоятель сам, а не Синод. Ще й написали, що він, їхній собрат, чинив «хулу на Духа Святого», - додав Глава УПЦ КП.

«Москва тих, хто йде проти неї, не прощає. Це я знаю з власного досвіду. Коли я служив Російській Церкві – мене хвалили, нагороджували. А коли я сказав, що тепер є незалежна Україна і я буду служити Українській Церкві – зробили все, щоб мене змішати з гряззю. І не подивилися ні на що», - зазначив Патріарх Філарет.