• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП аргументували, чому світове православ’я має визнати їхню автокефалію...

В УПЦ КП аргументували, чому світове православ’я має визнати їхню автокефалію

01.07.2013, 10:58
В УПЦ КП аргументували, чому світове православ’я має визнати їхню автокефалію - фото 1
Помісний Собор УПЦ КП 27 червня звернувся до Предстоятелів Помісних Православних Церков та Вселенського Патріарха з проханням визнати автокефалію Київського Патріархату та вступити з ними у молитовне спілкування.

DSC_0017-o.jpgПомісний Собор УПЦ КП 27 червня звернувся до Предстоятелів Помісних Православних Церков та Вселенського Патріарха з проханням визнати автокефалію Київського Патріархату та вступити з ними у молитовне спілкування.

Як наголошують в УПЦ Київського Патріархату, їхня Церква є істинною, проголосила свою автокефалію законно і «є Помісною частиною єдиного Тіла Церкви Христової».

Текст звернення опублікував офіційний сайт УПЦ КП.

«Тому Помісний Собор… від імені всієї повноти Церкви звертається до вас із проханням відкинути московську неправду, а побачити істину, увійти з нашою Церквою в молитовне спілкування і визнати її автокефальною», - йдеться в документі.

«Закликаємо вас судити про нашу Церкву не за московськими словами, а безпосередньо – бо саме такою є і настанова Євангелія: не судити нікого, доки не вислухають його самого, що він свідчить про себе», - нагадує Собор.

В УПЦ КП зазначають, що багато непорозумінь у відносинах між Помісними Православними Церквами виникає через прагнення РПЦ посісти перше місце у Православ’ї. Проте вплив Московського Патріархату в самій Росії є мінімальний.

«За офіційними даними російської поліції, цього року на свято Пасхи до 10 100 храмів у Росії прийшли на богослужіння 4 600 000 віруючих (при населенні держави 142 мільйони), у тому числі у Москві та області – 300 000 (при населенні самої лише Москви 12 – 14 мільйонів).

У той же час, за даними міліції в Україні, до 15 400 храмів прийшли на богослужіння більше 10 мільйонів віруючих (при населенні держави 45 мільйонів)», - наводять дані учасники Собору.

«З цього ясно видно, що без України Російська Церква навіть формально не має ніяких підстав твердити, що вона є найбільшою. Ці офіційні державні цифри також свідчать, що справжній вплив Московського Патріархату на народ у Росії – перебільшений», - аргументують в УПЦ КП.

За даними Помісного Собору УПЦ КП, в Росії, з року в рік зростає вплив ісламу і тому Московський Патріархат так вперто тримається за Україну.

«Ми переконані, що визнання Православної Церкви в Україні автокефальною зробить неможливою подальшу боротьбу Московського Патріархату за перше місце у Православ’ї, яке належить Вселенському Патріарху. Це принесе більший спокій у міжправославні відносини та дозволить розв’язати багато питань, які десятиліттями не вирішуються через прикре протистояння», - підкреслюють учасники Помісного Собору УПЦ КП.