• Головна
  • Новини
  • Основою єднання Церков в Україні має стати УПЦ в діаспорі, - архиєпископ Ігор (Ісіченко)...

Основою єднання Церков в Україні має стати УПЦ в діаспорі, - архиєпископ Ігор (Ісіченко)

07.06.2013, 13:26
Основою єднання Церков в Україні має стати УПЦ в діаспорі, - архиєпископ Ігор (Ісіченко) - фото 1
Архиєпископ Харківсько-Полтавської єпархії Ігор (Ісіченко) схвалює ініціативу мирян УАПЦ відновити діяльність Архиєрейського Собору Української Автокефальної Церкви і поділяє їхні бажання зупинити руйнівні процеси у Церкві.

Isichenko.jpgexklusiv.gifАрхиєпископ Харківсько-Полтавської єпархії Ігор (Ісіченко) схвалює ініціативу мирян УАПЦ відновити діяльність Архиєрейського Собору Української Автокефальної Православної Церкви і поділяє їхні бажання зупинити руйнівні процеси у Церкві.

Про це єрарх сказав у коментарі для РІСУ у Львові на презентації своєї книги.

«Занепокоєння мирян ситуацією у Церкві знайде з боку Харківсько-Полтавської єпархії найактивніший відгук», - сказав він.

Архиєпископ Харківсько-Полтавський запевнив, що вони готові підтримати будь-яку ініціативу, яка веде до подолання шкідливого не тільки для УАПЦ, а й для всієї повноти Христової Церкви в Україні розколу.

«Ще від часу штучного розколу, створеного у нашій Церкві, через відмову частини клиру у покорі митрополитові Костянтинові, ми разом із членами Патріаршої ради Євгеном Сверстюком, о. Юрієм Бойком, Романом Максимовичем видали заяву, у якій закликали до скликання нового Помісного Собору і унормування життя у нашій Церкві», - нагадав він.

Владика Ігор зазначив, що Помісний Собор востаннє збирався ще у 2000 році, хоча мав би проходити кожні три роки. Він також зауважив, що єпископи УАПЦ повинні самі вирішувати – брати їм участь в організації Собору та у відновленні євхаристійної єдності збережених єпархій, як це вимагають миряни,чи ні.

«Чи зважаться на скликання, це проблема кожного єпископа. Навіть останні події і явна деградація тієї Церкви, яка відійшла від церковної єдності у 2002 році, змушує єпископів ще раз замислитися над перспективою їхньої Церкви, їхньої єпархії, головне над перспективою Церкви як цілості», - сказав єрарх.

На думку архиєпископа, православні українці США та Канади завжди переймалися долею України та Церкви, тому основою єднання УАПЦ повинна стати саме Українська Православна Церква у діаспорі.

«Наші Церкви у Канаді, США УАПЦ в діаспорі, з часу входження під омофор Вселенського Патріарха заявляли, що цей їхній крок мотивується насамперед турботою про перспективу Української Помісної Церкви як цілості. Вони неодноразово підтверджували ці слова. Наша Церква у діаспорі, яка зберегла традиції УАПЦ, може і мусить стати основою єднання не лише наших єпархій, але й усієї Української Помісної Церкви воєдино на засадах відновлення традиційної юрисдикції Київської митрополії, яка до 1686 року належала до Вселенського Патріархату», - наголосив архиєпископ Ігор (Ісіченко).