• Головна
  • Новини
  • УПЦ КП: надання Церкві статусу юридичної особи шкідливо і недоцільно...

УПЦ КП: надання Церкві статусу юридичної особи шкідливо і недоцільно

13.05.2013, 15:16
УПЦ КП: надання Церкві статусу юридичної особи шкідливо і недоцільно - фото 1
Київський Патріархат вважає недоцільним та шкідливим законодавчо закріпити за Церквою статус юридичної особи. Таке рішення на своєму Синоді 13 травня ухвалили єпископи УПЦ КП.

SYNODKP_top.jpgКиївський Патріархат вважає недоцільним та шкідливим законодавчо закріпити за Церквою статус юридичної особи. Таке рішення на своєму Синоді 13 травня ухвалили єпископи УПЦ КП, зважаючи на неодноразові звернення представників Московського Патріархату до державної влади України з проханням законодавчого надання цього статусу.

Владики Київського Патріархату, зокрема, зазначили, що надання статусу юридичної особи призведе до різкого збільшення випадків майнових претензій між конфесіями, а як наслідок – до збільшення конфліктів та загострення релігійного і суспільного протистояння.

«Яскравим підтвердженням цього є нинішня ситуація у смт. Новоархангельськ, де у громади Київського Патріархату намагаються через юридичні механізми відібрати її храм», - стверджують вони.

Як повідомляє офіційний сайт УПЦ КП, Синод єпископів відтак ухвалив:

1. Підтвердити незмінність позиції Української Православної Церкви Київського Патріархату щодо недоцільності та шкідливості законодавчого надання Церкві в цілому статусу юридичної особи в умовах існуючого розділення Православної Церкви.

2. Підкреслити, що законодавче надання Церкві в цілому статусу юридичної особи ніколи не мало раніше і не має зараз підтримки як Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій в цілому, так і переважної більшості її членів (за виключенням кількох).

3. Визнати, що нинішній визначений законодавством юридичний статус релігійних організацій є цілком задовільним як для їхньої діяльності, так для розвитку Церкви в цілому – що підтверджується самим розквітом релігійного життя.

4. Звернути увагу, що держава в цілому також не має статусу юридичної особи (окрім міжнародних відносин), що не заважає державам плідно діяти та розвиватися. Перетворення Церкви в цілому на юридичну особу робить її більш залежною від держави, адже окрім прав юридичних осіб вона також повинна буде нести і обов’язки згідно чинного законодавства, які не завжди узгоджуються з природою Церкви, канонічним правом і традиціями.

5. Довести цю позицію Київського Патріархату до відома представників Української держави та інших зацікавлених сторін.

Нагадаємо, що про доцільність надання статусу юридичної особи УПЦ (МП) йшлося на Архиєрейському Соборі РПЦ, який в лютому цього року відбувся у Москві. У своїх підсумкових документах владики РПЦ вирішили, що це позитивно відіб’ється на діяльності Церкви – дозволить формувати загальноцерковний бюджет, ефективно розподіляти кошти між парафіями, втілювати в життя соціальні програми Церкви.