• Головна
  • Новини
  • УАПЦ позбавилася баласту, - Митрополит Мефодій про перехід автокефальних єпископів в УПЦ КП...

УАПЦ позбавилася баласту, - Митрополит Мефодій про перехід автокефальних єпископів в УПЦ КП

07.05.2013, 13:39
Митрополит УАПЦ Мефодій (Кудряков) не вважає великою трагедією перехід із очолюваної ним Церкви єпископів Іона (Швеця) та Адріана (Кулика) до Київського Патріархату. За його словами, Церква просто позбавилася зайвого балатсу.

Митрополит УАПЦ Мефодій (Кудряков) не вважає великою трагедією перехід із очолюваної ним Церкви єпископів Іони (Швеця) та Адріана (Кулика) до Київського Патріархату. За його словами, Церква просто позбавилася зайвого баласту.

Про це Предстоятель УАПЦ сказав у інтерв’ю «5 каналу».

Митрополит Мефодій, зокрема, пригадав, що єпископ Львівсько-Самбірської єпархії УАПЦ Іоан (Швець) свого часу вже був у Київському Патріархаті, коли він виявив бажання перейти в УПАЦ, вони навіть вагалися чи варто його приймати.

«Ми довго думали чи його приймати. Він просто нас переконав, що горить безмежною любов’ю до України, що відродження духовності він бачить в тільки в Автокефальній Церкві. Ми його прийняли, відправили у Львівську єпархію, дали йому величезні можливості. Але за час його дворічного перебування він не міг створити ні одної парафії. В нього там нічого не було. Прийшов до нас без нічого і з Богом пішов без нічого. Я можу сказати чесно, нікого він не перевів. Бо він нічого не мав», - сказав він.

Митрополит Мефодій (Кудряков) зазначив, що в УАПЦ ніхто силою не утримує священнослужителів.

«Ми зразу як тільки когось приймаємо і впродовж церковного життя говоримо: «Не подобається? З Богом відходи!». Ну кому потрібен баласт? Краще п’ять гідних людей, ніж п’ятсот, які самі не знають що хочуть… Для нас головне зберегти ідеологію УАПЦ. Тому що це серце незалежної України», - підкреслив першоєрарх.

Говорячи про Хмельницьку єпархію, Предстоятель УАПЦ повідомив, що у підпорядкування владики Адріана (Кулика) перебуває кілька парафій, а тому його вихід суттєво не позначиться на УАПЦ.

«Нехай Бог його судить», - сказав Митрополит.

«Якщо владика Філарет вирішив його прийняти – Бог у поміч. Ми не можемо його осуджувати. Вони вже в нього, правда, були. Ми їх не осуджуємо, що хочуть, нехай роблять.

Я ще раз можу тільки підтвердити, без нічого вони прийшли, наробили шкоди і так само без нічого вони пішли. Немає кому переходити. Там є кілька тих парафій», - підсумував Предстоятель УПАЦ.

Патріарх Філарет (Денисенко), натомість, перехід до Київського Патріархату єпископів УАПЦ та вірян вітає та вважає це знаковим явищем. У інтерв’ю тому ж телеканалу він сказав, що раніше вони тричі вели переговори із цією Церквою про об’єднання, але не дійшли згоди.

«Ми заявили, що більше з цією Церквою не будемо вести переговори про об’єднання, лише про прийняття в Київський Патріархат архієреїв, духовенства, парафій з тим, щоби створити єдину Помісну Церкву разом з Автокефальною Церквою. Я думаю, що ми вірний шлях обрали», - зробив висновок Патріарх Філарет.