В УПЦ КП пояснили, на яких умовах приймають парафії УАПЦ

06.04.2013, 10:05
У Київському Патріархаті прокоментували перехід під їхню юрисдикцію декількох десятків парафій УАПЦ. На їхню думку, священнослужителі Автокефальної Церкви не в останню чергу вдалися до такого кроку через протиріччя у поглядах із своїм Предстоятелем.

У Київському Патріархаті прокоментували перехід під їхню юрисдикцію декількох десятків парафій УАПЦ. На їхню думку, священнослужителі Автокефальної Церкви не в останню чергу вдалися до такого кроку через протиріччя у поглядах із своїм Предстоятелем - Митрополитом Мефодієм (Кудряковим).

«Протягом останніх місяців триває інтенсивний процес об’єднання парафій та духовенства УАПЦ з Київським Патріархатом – таких громад налічується вже десятки. Особливо активно об’єднання відбувається у Тернопільській області, чим яскраво засвідчується незгода духовенства і парафіян УАПЦ з позицією свого правлячого архиєрея Митрополита Мефодія (Кудрякова), Предстоятеля УАПЦ, який несе особисту відповідальність за зрив трьох попередніх спроб об’єднання УПЦ КП і УАПЦ – у 2001, 2005 та 2011 роках», - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на офіційному сайті УПЦ КП.

Користуючись нагодою, в у Київському Патріархаті вирішили нагадати колишнім опонентам про власну далекоглядність та уміння передбачувати розвиток подій на перспективу.

«Нині вже навіть єрархи УАПЦ готові визнати те, про що понад рік тому заявив Священний Синод УПЦ Київського Патріархату: «кількість парафій УАПЦ з середини 1990-х років практично не зростає, а існуючі зосереджені переважно в Галичині. Не маючи ані серйозних духовних навчальних закладів, ані монастирів, через брак власних кандидатів на єпископів раз за разом рукопокладають в УАПЦ лише тих, хто з різних причин пішов з Київського Патріархату».

Згадали в УПЦ КП також і про скандали, від яких УАПЦ лихоманить не один рік.

«З року в рік УАПЦ трясуть скандали між її архиєреями. Все це – не тимчасові негаразди, а постійний стан буття УАПЦ. Так було і п’ять, і десять, і п’ятнадцять років тому», - узагальнили автори повідомлення.

Приймаючи у свої ряди нових священнослужителів, УПЦ КП водночас висловлює побоювання, що ці люди за звичкою стануть конфліктувати і в об’єднаній Церкві.

«Разом з тим слід особливо підкреслити думку, висловлену в рішенні Священного Синоду: об’єднавчий процес не повинен нести шкоди внутрішній єдності Київського Патріархату. УПЦ КП не може допустити, щоби через об’єднання ті непорозуміння і конфлікти, які є характерною рисою життя УАПЦ, були внесені у середовище нашої Церкви. Об’єднання повинно підсилювати, а не ослаблювати Церкву», - застерігають  в УПЦ КП.

«Свого часу на адресу Київського Патріархату можна було чути чимало критичних висловлювань через відмову в діалозі про об’єднання підкорятися ультимативним вимогам керівників УАПЦ. Але розвиток подій підтверджує правильність позиції Священного Синоду, який у грудні 2011 р. визнав: «Процес діалогу щодо об’єднання з УАПЦ, як з централізованою структурою, надалі неможливий… Вважати корисним продовжити діалог на єпархіальному та парафіяльному рівнях», - ще раз наголосили на правильності власних рішень представники УПЦ КП.