• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП закликали УПЦ Канади допомоги Церкві в Україні та у виведенні Київського Патріархату зі штучної ізоляції...

В УПЦ КП закликали УПЦ Канади допомоги Церкві в Україні та у виведенні Київського Патріархату зі штучної ізоляції

15.03.2013, 13:36
В УПЦ КП закликали УПЦ Канади допомоги Церкві в Україні та у виведенні Київського Патріархату зі штучної ізоляції - фото 1
Для Церкви в Україні загалом та для Київського Патріархату, зокрема, дуже важливо, щоби Константинопольський Патріархат та інші Помісні Церкви знали правду про стан українського православ’я, отримуючи інформацію не лише від Московського Патріархату.

Євстратій (Зоря)«В Українській Православній Церкві Київського Патріархату вітають зусилля Української Православної Церкви Канади, спрямовані на користь українського православ’я, подолання його розділення та штучної ізоляції» – повідомив речник Київської Патріархії, секретар Священного Синоду архиєпископ Євстратій, коментуючи інформацію про підсумки візиту делегації УПЦ Канади до Константинополя 7-10 лютого 2013 р.

У підсумках візиту УПЦ Канади до Константинополя йдеться про те, що делегація УПЦ Канади роз'яснила Варфоломію I свою позицію, яка полягає в тому, що  православні християни України повинні мати власну автокефальну Церкву в спілкуванні з усіма православними світу. В УПЦ Канади схвалили старання Константинополя в 2008 році виправити цю болючу проблему через спробу надання автономії православній Церкві в Україні. І хоча тоді ці спроби були безуспішними, в УПЦ Канади все ж мають надію, що Патріарх Варфоломій та очолювана ним Церква-Матір й надалі прагнутимуть якнайскоріше бачити єдність між Церквами в Україні, і що Патріарх Констатинопольський ніколи не перестане сприяти цій єдності. Як наголошує УПЦ Канади у підсумковому документі за результатами візиту, Його Все-Святість Патріарх Варфоломей «запевнив свою любов до України , що  він продовжує молитися й готовий зробити все можливе, дотримуючись канонічного  права, для сприяння процесу об’єднання між Православними Церквами в Україні».

В УПЦ КП, коментуючи підсумковий документ візиту УПЦ Канади до Константинополя, наголошують: «Для Церкви в Україні загалом та для Київського Патріархату, зокрема ,дуже важливо, щоби Константинопольський Патріархат та інші Помісні Церкви знали правду про стан українського православ’я, отримуючи інформацію не лише від вороже зацікавленого Московського Патріархату. Це дасть можливість Помісним Церквам робити у розв’язанні так званого українського питання більш відповідні кроки. Ми сподіваємося, що Українська Церква в Канаді послужить справі поширення цієї правди».

Архиєпископ Євстратій наголосив: «У Київському Патріархаті цінують історичний та духовний спадок Української Православної Церкви Канади, її унікальну ідентичність. Ми сподіваємося на збереження і примноження цього спадку. Ми переконані, що майбутнє УПЦ Канади – в руках її єрархів, духовенства та вірних, які спільними зусиллями у дусі соборноправності будуть розбудовувати її життя. Є особи та сили, які хотіли би розсварити нашу Церкву та УПЦ Канади, розповсюджуючи думки, ніби Київський Патріархат прагне підпорядкувати собі Церкву в Канаді. Це є неправда, і таких прагнень чи намагань ні в минулому, ні тепер немає – ми цінуємо та поважаємо УПЦ  Канади і переконані, що своє майбутнє вона повинна визначати сама, соборно і самостійно, як вона це робила протягом всього часу свого буття».

Владика нагадав також і про прикрі моменти відносин між двома Церквами, але зазначив, що вони повинні послужити уроком і вести не до конфронтації, а до кращого розуміння одне одного. «Минулого року в складі делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій Святіший Патріарх Філарет і я перебували на Канадській землі – сказав архиєпископ. – Нам, безперечно, було прикро, що тоді у спілкуванні православних українців Канади та Матері-України виникли певні перешкоди. Але Божий Промисел і погане навертає до добрих наслідків – православні у Канаді зокрема і українство загалом отримали поштовх до активної праці в напрямку подолання того ненормального стану, коли через позицію вороже налаштованого Московського Патріархату діти одного українського народу і однієї Христової Православної Церкви не мають можливості вільно спілкуватися одне з одним. Думаю, що і візит делегації УПЦ Канади до Константинополя та обговорення там із Вселенським Патріархом Варфоломієм не лише канадійських, але й українських питань, є певною мірою плодом осмислення минулорічних подій».

Від імені Патріарха Філарета архиєпископ Євстратій ще раз висловив вдячність всім членам УПЦ Канади, з ким відбулися офіційній та приватні зустрічі – як під час візиту за океан, так і в Україні.

«Як Церква, яка перебуває під омофором Вселенського Патріарха, УПЦ Канади має унікальну можливість стати дієвим посередником у справі подолання розділення українського православ’я і визнання автокефалії Української Церкви на Батьківщині – відзначив ієрарх. – Ми сподіваємося, що вона скористається цим шансом на благо Православ’я і на благо України та всього українського народу. Маємо надію, що митрополит Юрій разом з ієрархами, духовенством та вірними УПЦ Канади допоможуть нам пробити зведену московськими зусиллями навколо Київського Патріархату стіну неправди і штучної ізоляції».

«Київський Патріархат відкритий до співпраці з Предстоятелем УПЦ Канади митрополитом Юрієм, єрархами, духовенством та всіма вірними Церкви в Канаді. Сподіваємося, що і вся УПЦ Канади об’єднається у справі допомоги Церкві в Україні та виведенню Київського Патріархату зі штучної зовнішньої ізоляції» – сказав на завершення архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. Про це інформує Прес-центр Київської Патріархії.