• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил відмовляється святкувати 1025-річчя хрещення Русі разом із Патріархом Філаретом...

Патріарх Кирил відмовляється святкувати 1025-річчя хрещення Русі разом із Патріархом Філаретом

06.03.2013, 11:02
Патріарх Кирил відмовляється святкувати 1025-річчя хрещення Русі разом із Патріархом Філаретом - фото 1
Патріарх РПЦ Кирил (Гундяєв) не прийде на церемонію відзначення 1025-річчя хрещення Русі у палац «Україна», якщо там буде Патріарх УПЦ КП Філарет.

kyrylo.jpgПатріарх РПЦ Кирил (Гундяєв) не прийде на церемонію відзначення 1025-річчя хрещення Русі у палац «Україна», якщо там буде Патріарх УПЦ КП Філарет. Про це у коментарі для "КоммерсантЪ-Украина"заявив секретар відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ з міжправославних стосунків протоєрей Ігор Якимчук.

"Для Патріарха Кирила стало доброю традицією приїжджати у Київ у дні, коли Церква відзначає Хрещення Русі. Не має намір він відмовлятися від своїх планів і цього року. Але він однозначно не буде присутній там, де з'явиться так званий Патріарх Філарет", - сказав священнослужитель.

Представників УПЦ КП та експертів у сфері релігії така позиція викликала здивування.

"Патріарх Кирил тут гість, і дивно, що гість нав'язує свої правила і вибирає, з ким йому зустрічатися, якщо мова йде про державні заходи", - вважає секретар Священного синоду УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря).

За його словами, Патріарх Філарет готовий бути присутнім на заходах за участю предстоятеля РПЦ.

"Для Глави УПЦ КП це не проблема, враховуючи, що Патріарх Філарет був одним із тих, хто висвячував у єпископи майбутнього Патріарха Кирила", - заявив архиєпископ Євстратій.

Попередньої датою святкування 1025-річчя Хрещення Русі призначено 26 липня. Планується, що в цей день в Києві у палаці "Україна" пройде церемонія за участю президента Віктора Януковича. На ній має бути і Глава Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет (Денисенко), який входить до оргкомітету з підготовки святкування річниці Хрещення Русі.