• Головна
  • Новини
  • Митрополит Антоній впроваджуватиме агресивну політику РПЦ в Україні, - експерт...

Митрополит Антоній впроваджуватиме агресивну політику РПЦ в Україні, - експерт

12.02.2013, 13:31
Митрополит Антоній впроваджуватиме агресивну політику РПЦ в Україні, - експерт - фото 1
Відомий релігієзнавець Андрій Юраш прогнозує, що в Україну повертаються часи міжконфесійних протистоянь, характерні для 90-их років минулого століття.

j889.jpgexklusiv.gifВідомий релігієзнавець Андрій Юраш прогнозує, що в Україну повертаються часи міжконфесійних протистоянь, характерні для 90-их років минулого століття.

Про це він сказав у інтерв’ю для РІСУ, аналізуючи роботу Архиєрейського Собору РПЦ та доповідь Митрополита УПЦ (МП) Володимира, яку на Соборі зачитав владика Антоній (Паканич).

«Варто зауважити, що у контексті стосунків єрархів РПЦ і УПЦ (МП) намітилися певні зміни. Єпископи в Україні, насамперед ті, що тепер формують політику і мають вплив на прийняття рішень, зрозуміли, що нині є інше замовлення зі свого духовного центру, з Москви, і вони починають переформатовувати політику своєї Церкви, - сказав експерт.

Андрій Юраш зазначив, що першими признаками зміни курсу УПЦ (МП) стали агресивні інтонації щодо УГКЦ та відверті напади в офіційних документах на так званих «розкольників».

«У Москві це замовлення називають посиленням місіонерського духу Російської Церкви. Що це означає на практиці? Насамперед – наступальність, агресію, відвоювання позицій, які Російське Православ’я втратило на пострадянському просторі»,- підкреслив він.

За словами Андрія Юраша, у РПЦ зараз шукають серед українського духовенства кандидатів, які могли б ефективно впроваджувати нову політику у життя.

«Я думаю, що дієвий менеджер Патріарх Кирил нині проводить кастинг, щоби з’ясувати ступінь агресивності, послідовності і принциповості у відстоюванні інтересів РПЦ і всього «Русского міра». Глава РПЦ - добрий політик, він розуміє, що такі одіозні фігури як митрополити Агафангел, Іларіон чи Павло не можуть очолити Київський престол», - зауважив експерт.

«Тому він шукає претендентів серед молоді. Зараз багато хто каже (і звернення це підтверджує), що найімовірнішим кандидатом на митрополичу кафедру у Києві може стати митрополит Антоній (Паканич), - вважає він.

«Тому доповідь, яку він виголошував у Москві, призначалася не стільки для України, як до свого священноначалля у первопрестольній. Це був його перший вихід на подіум з декларацією про готовність до агресивних кроків, готовність виконати замовлення з Москви, повернутися до вже призабутих в Україні принципів міжконфесійного співіснування 90-их років», - наголосив релігієзнавець.