• Головна
  • Новини
  • У лютому Москва спробує ліквідувати незалежність УПЦ (МП), - Патріарх Філарет...

У лютому Москва спробує ліквідувати незалежність УПЦ (МП), - Патріарх Філарет

29.01.2013, 12:44
У лютому Москва спробує ліквідувати незалежність УПЦ (МП), - Патріарх Філарет - фото 1
Патріарх УПЦ КП Філарет закликав єпископат УПЦ (МП) зберегти незалежність в управлінні Українську Православну Церкву (Московського Патріархату) від зазіхань Предстоятеля РПЦ Кирила.

1088-uoc.jpgПатріарх УПЦ КП Філарет закликав єпископат УПЦ (МП) зберегти незалежність в управлінні Українською Православною Церквою (Московського Патріархату) від зазіхань Предстоятеля РПЦ Кирила.

Про це йдеться у його спеціальному зверненні до владик, оприлюдненому на сайті Київської Патріархії.

Глава УПЦ КП нагадує, що торік РПЦ вже робила спроби «зруйнувати структури УПЦ (МП) через «приведення Статуту УПЦ у відповідність до Статуту РПЦ». Тоді виконання цього плану було призупинене – але не відкинене повністю. Нині, як стверджує Патріарх Філарет, Москва знову взялася за старе.

«Як стало відомо, під приводом «приведення Статуту УПЦ у відповідність до Статуту РПЦ» існує намір провести на Архиєрейському соборі РПЦ, що має відбутися 2-5 лютого, рішення, якими би змінювалася структура УПЦ (МП) та в ній би вводилися митрополичі округи – за прикладом округів, створених у Росії. Подання про внесення таких змін планується зробити від імені Донецького митрополита УПЦ (МП) Іларіона (Шукала), керівника статутної комісії УПЦ (МП), діяльність якого на цій посаді вами минулого року була піддана широкій критиці», - йдеться у зверненні.

У разі прийняття такого рішення, каже Патріарх Філарет, Київська митрополія на чолі з Предстоятелем Володимиром (Сабоданом) перетвориться на одну з ряду митрополій Московського Патріархату в Україні – поруч з Донецькою, Одеською та іншими.

«Формально ці нові митрополії нібито будуть підлягати Київській митрополії, але по суті вони будуть напряму керуватися з Москви, бо без її дозволу чи благословення не можна буде призначати або переміщувати архиєреїв у цих митрополіях. Роль Синоду і Предстоятеля УПЦ (МП) зведеться до декоративної, а їх повноваження будуть не більшими, ніж у Екзарха України за часів СРСР», - попереджає він.

«Можливе втручання Архиєрейського собору РПЦ в питання Статуту УПЦ (МП) за суттю стане грубим порушенням прав незалежності і самостійності в управлінні. А за формою воно суперечитиме рішенню Помісного Собору РПЦ 1990 р., яким ця незалежність була надана, та Помісного Собору РПЦ 2009 р., яким вона була підтверджена», - продовжує думку Глава Київського Патріархату.

Патріарх УПЦ КП відтак закликає єпископів УПЦ (МП) не допустити реалізації такого сценарію і зберегти від зазіхань та змін Статут і права УПЦ (МП) на незалежність в управлінні: «Владики, захистіть свою Церкву, гідність свого Київського митрополита, захистіть свої права – і захистіть Україну! Нехай у боротьбі за правду вам допоможе Господь!»