• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет: якщо Предстоятелем УПЦ (МП) стане митрополит Павло, то Церкву чекають постійні скандали...

Патріарх Філарет: якщо Предстоятелем УПЦ (МП) стане митрополит Павло, то Церкву чекають постійні скандали

10.07.2012, 14:43
Патріарх Філарет: якщо Предстоятелем УПЦ (МП) стане митрополит Павло, то Церкву чекають постійні скандали - фото 1
Патріарх УПЦ КП Філарет вважає, що жоден єрарх із проросійського крила в УПЦ (МП), яке виступає за пряме підпорядкування Москві, не має шансів очолити цю Церкву.

Патріарх ФіларетПатріарх УПЦ КП Філарет вважає, що жоден єрарх із проросійського крила в УПЦ (МП), яке виступає за пряме підпорядкування Москві, не має шансів очолити цю Церкву. Але, якби хтось із них усе ж став Предстоятелем, то це призвело б до розколу.

Про це очільник Київського Патріархату розповів у інтерв’ю «Тижню».

Патріарх Філарет зазначив, що УПЦ (МП) нині перебуває у стані внутрішнього поділу – більшість виступає за збереження нинішнього стану, інша, менша група, хоче позбутися самостійності в управлінні і безпосередньо підпорядковуватися Московському Патріарху. Останніх, за словами Глави УПЦ КП, очолює митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел (Савін).

«Це правда, що на посаду предстоятеля УПЦ (МП) висунулися три митрополити: Одеський, Агафангел, Донецький Іларіон та Київський намісник Лаври Павло. Всі вони б’ють себе в груди, що вірні Москві», - сказав він.

На думку Патріарха Філарета, жоден із цих претендентів не принесе добра Церкві.

«Агафангел – росіянин, який не хоче бачити ані української Церкви, ані незалежної держави. Митрополит Іларіон – галичанин. У Москві йому не дуже довіряють, бо ж він, мовляв, хоч і активно виступає за неї, може різко змінити позицію. А якщо уявити, що Предстоятелем стане митрополит Павло, то це будуть постійні скандали. Він робитиме речі, які дискредитуватимуть і Церкву, і його. Із трьох не бачу жодного гідного бути Предстоятелем УПЦ (МП), - зауважив Предстоятель УПЦ КП.

«Навпаки, якби сталось так, щоб вони якимось чином пробились в очільники, то це прискорить відокремлення значної частини МП і приєднання її до Київського Патріархату», - підсумував Патріарх Філарет.