Архиєпископ УПЦ КП перейшов до єдності з УАПЦ

01.06.2012, 23:44
Архиєпископ УПЦ КП перейшов до єдності з УАПЦ - фото 1

Про перехід до євхаристійного єднання з УАПЦ оголосив 1 червня архиєпископ Тернопільський і Кременецький УПЦ КП Іов (Павлишин) у присутності першоєрарха УАПЦ Митрополита Київського і всієї України Мефодія (Кудрякова). Відповідну заяву архиєпископ зачитав приблизно о 18.30 у соборі Різдва Христового міста Тернополя

exklusiv.gifМитрополит Мефодій та архиєпископ ІовПро перехід до євхаристійного єднання з УАПЦ оголосив 1 червня архиєпископ Тернопільський і Кременецький УПЦ КП Іов (Павлишин) у присутності першоєрарха УАПЦ Митрополита Київського і всієї України Мефодія (Кудрякова). Відповідну заяву архиєпископ зачитав приблизно о 18.30 у соборі Різдва Христового міста Тернополя, повідомляє кореспондент РІСУ Володимир Мороз.

“Оскільки численні спроби поєднати дві Церкви-сестри упродовж більше десяти років на рівні Предстоятелів успіху не досягали, православне духовенство та миряни Тернопільщини та інших регіонів прийшли до згоди у питанні об’єднання Церков — започаткувати цей процес на місцевому рівні. Учасники об’єднавчих переговорів домовились про наступне: 1) відновити Євхаристійне єднання; 2) дотримуватись цілісності нині існуючих канонічних структур обох Церков; 3) залишити і надалі священство та парафії у канонічному підпорядкуванні свого правлячого архиєрея до остаточної загальноцерковної єдності”, — йдеться у документі.

Таким чином владика Іов не погодився з рішенням Синоду УПЦ КП від 13 травня про його звільнення від керування Тернопільсько-Кременецькою єпархією і почислення на спокій у Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві. У заяві архиєрея йдеться, що переговори про перехід до єднання з УАПЦ він провів уже після рішення Синоду, 16 травня.

“Ми не хочемо поглинути владику Іова, всі його священики і церкви залишаються при ньому. Потрібен певний період, щоб усі відмінності притерлися. Ми зробили головне – відновили євхаристійне поєднання”, — прокоментував те, що сталося Митрополит Мефодій.

Відтак архиєпископ Іов, духовенство і миряни, які залишаються з ним, отримують в УАПЦ статус, у чомусь подібний до статусу РПЦ Закордоном, пояснив першоєрарх УАПЦ.

Євхаристійне єднання, про яке оголосили владики, вони, як підтверджує заява, вважають найефективнішою моделлю для “утвердження Помісної Церкви”. Відтак закликають єпископат, духовенство та мирян “продовжувати справу об’єднання Українського Православ’я для користі віруючого народу та України”.

Митрополит Мефодій зазначає, що УАПЦ не приймає церкви до свого складу заради збільшення кількості. Головна мета, за його словами, — зберегти в народі ідею автокефалії.

Щодо долі Тернопільсько-Кременецької єпархії УПЦ КП, то, нагадаємо, Синод 13 травня призначив її керуючим архиєпископа Тернопільського і Бучацького Нестора (Писика). Водночас архиєпископ Іов каже, що духовенство і миряни – з ним і закликає їх не “піддаватися на тиск та залякування”.

“Згідно зі статутом, Тернопільська єпархія – місцева церква. Я, як канонічна особа, маю право виступати на захист своєї єпархії, духовенства і мирян. Будуть утиски, наклепи і так далі. Але закликаю вірних: Ви бачили мене протягом 17 років, чули мої проповіді. Я жив у вас на виду. Закликаю продовжувати процес єднання”, — говорить владика Іов.

Архиєпископ Іов та митрополит Мефодій додають, що перший із них – не єдиний, хто виступає за єднання Церков.

У відповідь на запитання, що саме заважає єднанню УАПЦ і УПЦ КП, першоєрарх УАПЦ зазначив, що це – особа Патріарха Філарета (Денисенка) і нагадав, що в УПЦ КП владика Іов – не перший виходець з УАПЦ, якого усувають з кафедри.

“За владику Нестора я не хочу говорити. Є якісь канонічні правила. Які він “перескочив”. На єпископів висвячують після 30 років, а його – у 22. Владика Іов – вже 19-й єпископ, якого “викинули” на покій. Ну не можна так людину губити, як гублять!” — пояснив свою думку щодо ситуації в УПЦ КП Предстоятель УАПЦ, додаючи, що архиєпископ Іов – ще молодий і може з користю для Церкви служити.

Тепер, як стало зрозуміло з розмови владик, триватиме процес визначення на парафіях про те, хто з ким залишається.

У прес-службі Тернопільсько-Бучацької єпархії УПЦ КП, якою керує архиєпископ Нестор, пообіцяли надати коментар щодо подій вже найближчим часом.