Патріарх Філарет: УПЦ (МП) неправдою утримує вірян

22.05.2012, 09:28
Патріарх Філарет: УПЦ (МП) неправдою утримує вірян - фото 1
На Буковині у храмах УПЦ (МП) можна побачити оголошення, де охрещених у Київському Патріархаті прирівнюють до самогубців, за яких навіть не можна замовляти молитви.

exklusiv.gifПатріарх ФіларетНа Буковині у храмах УПЦ (МП) можна побачити оголошення, де охрещених у Київському Патріархаті прирівнюють до самогубців, за яких навіть не можна замовляти молитви. Під час перебування у Чернівцях Патріарха УПЦ КП Філарета кореспондент РІСУ Юрій Чорней попросив прокоментувати ці тексти та пояснити чи мають перспективу спасіння ті люди, які отримали Таїнство Хрещення в очолюваній ним Церкві.

«Чому вони пропагують, що в Київському Патріархаті нібито недійсні Таїнства Хрещення, Вінчання, відспівування. для чого це роблять? Для того, щоб простих віруючих залякати: ви не ходіть туди, бо там це все недійсне. І людина, яка не знає православного віровчення, вірить цьому. І таким чином вони утримують за собою частину віруючих», - пояснив він.

Патріарх Філарет зазначив, що усі Таїнства, які уділяють в УПЦ КП є дійсними та заперечив широко тиражовану тезу, що Київський Патріархат є «розкольницькою» Церквою.

«Хочу навести вам приклад, як Москва, коли їй вигідно, називає розкольниками. А щойно змінюється ситуація, то тих таки вчорашніх "розкольників" вона раптом починає називати "розділеними браттями". Пригадайте, як розкольниками називали "карловчан". Тобто Зарубіжну Російську православну церкву називали "карловацьким розколом". Чули про таке? А тепер, коли прийшов час об'єднуватися, то Москва вже не називає їх розкольниками, а "розділеними браттями". Вже розколу немає, а тільки розділення», — сказав він.

«Так і нас, поки зараз їм це вигідно, вони називають "розкольниками", коли їм вигідно, вони оголошують, що наші Таїнства недійсні. А коли ситуація зміниться, вони казатимуть зовсім протилежне», — додав Патріарх.

Як каже очільник Київського Патріархату, у даному випадку визначальну роль відіграє не віровчення, не благодать Святого Духа, а імперська політика.

«Коли їм вигідно, то на чорне кажуть біле і навпаки. Тому не треба звертати на це увагу», — підкреслив він.

Разом з тим Патріарх УПЦ КП вважає, що у стосунках між обома Церквами на першому плані має стояти любов, яка приведе до об’єднання.

«А якщо вони не захочуть підкоритися любові, то вони самі будуть виключені Богом із спілкування з Богом. Тому що з Богом нас об'єднує любов до нього. А якщо людина не має цієї любові. то з Богом вона єднатися не може. Тому наш шлях правильний, а їхній – ні", — резюмував Патріарх УПЦ КП Філарет.