• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет закликав духовенство та мирян УПЦ (МП) боронити свою незалежність від Москви...

Патріарх Філарет закликав духовенство та мирян УПЦ (МП) боронити свою незалежність від Москви

05.03.2012, 11:09
Патріарх Філарет закликав духовенство та мирян УПЦ (МП) боронити свою незалежність від Москви - фото 1
Патріарх УПЦ КП Філарет занепокоєний реальною загрозою втрати УПЦ (МП) своєї незалежності та самостійності в управлінні.

Патріарх ФіларетПатріарх УПЦ КП Філарет занепокоєний реальною загрозою втрати УПЦ (МП) своєї незалежності та самостійності в управлінні. З нагоди свята Торжества Православія він звернувся до духовенства та мирян цієї Церкви із закликом не допустити, «щоби лукавством і оманою Москва відібрала у Церкви навіть ту неповну свободу, яку вона зараз має».

У своєму зверненні Предстоятель Київського Патріархату нагадав, що саме завдяки його ініціативі у 1990 році УПЦ отримала статус. Згодом руками відданих Москві архиєреїв його було усунуто від керівництва та змінили Статут УПЦ. Нині, каже Патріарх УПЦ КП, історія повторюється.

«Ми всі є свідками того, що користуючись хворобою Митрополита Володимира (Сабодана) більшість членів Синоду УПЦ (МП) під керівництвом митрополита Агафангела вчинили ряд дій, спрямованих на узурпацію влади. Більше того – є всі підстави впевнено стверджувати, що за діями митрополита Агафангела і його співучасників стоїть Московська Патріархія і особисто патріарх Кирил, кінцева мета яких – позбавити УПЦ (МП) статусу незалежної і самостійної в управлінні та знову фактично підпорядкувати її напряму Москві», - цитує слова глави Патріарха Філарета офіційний сайт УПЦ КП.

«Яким чином планується це зробити? Шляхом внесення до Статуту УПЦ (МП) змін, якими би встановлювалося, що обрання, призначення і переміщення архиєреїв УПЦ відбувається з благословення Московського Патріарха. У такий спосіб без формального скасування статусу УПЦ, як незалежної в управлінні, фактично цей статус буде скасовано», - пояснив він.

Глава УПЦ КП зазначив, що сучасна російська влада намагається силою втягнути Україну в оновлену імперію і використовує у цьому вплив Московського Патріархату.

«Незалежність України стоїть на перешкоді відновленню Російської імперії, так само як незалежність УПЦ (МП) в управлінні стоїть на перешкоді бажаному для Патріарха Кирила перетворенню Московської Патріархії у «православний Ватикан». Тому як російська влада зараз виявляє недружнє ставлення до Президента України, так і Московська Патріархія виявляє недружнє ставлення до Митрополита Володимира (Сабодана). Але якщо Росія не може прямо впливати на українське законодавство, то Московська Патріархія прагне руками послушних членів Синоду УПЦ (МП) змінити Статут цієї Церкви у бажаному для себе руслі», - наголоисив Предстоятель Київського Патріархату.

Як вважає Патріарх УПЦ КП, «послушні» Москві архиєреї внесуть до Статуту такі зміни, які по суті скасують незалежність УПЦ (МП) в управлінні.

«Мріючи відродити імперію, Москва прагне покорити Україну і її душу – Українську Церкву. Ми бачили, до чого це призвело у минулому. Нащадки та історія не простять нам, якщо через недбальство та недалекоглядність наш народ в майбутньому знову опиниться у чужому ярмі», - застерігає він.

«Тому заради блага Православ’я, заради торжества правди і заради досягнення у майбутньому церковної єдності не допустіть, дорогі владики, отці, брати і сестри, щоби лукавством і оманою Москва відібрала у вашої Церкви навіть ту неповну свободу, яку вона зараз має», - закликав Патріарх УПЦ КП Філарет духовенство і мирян УПЦ (МП).