• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет: Дві третини парафій УАПЦ готові до злуки з Київським Патріархатом...

Патріарх Філарет: Дві третини парафій УАПЦ готові до злуки з Київським Патріархатом

04.01.2012, 11:04
Патріарх Філарет: Дві третини парафій УАПЦ готові до злуки з Київським Патріархатом - фото 1
Переговори УПЦ КП з УАПЦ про об’єдання хоча й не дали очікуваного результату, проте це не означає, що єдності не хоче вся Автокефальна Церква.

Патріарх Філаретexklusiv.gifПереговори УПЦ КП з УАПЦ про об’єдання хоча й не дали очікуваного результату, проте це не означає, що єдності не хоче вся Автокефальна Церква. Таку думку висловив Патріарх УПЦ КП Філарет у ексклюзивному інтерв’ю для РІСУ і запевнив, що діалог між Церквами рано чи пізно знову відновиться.

«Так, ми не об’єдналися, бо митрополит Мефодій, митрополит Андрій і деякі інші в УАПЦ не хочуть об’єднання. З тими, хто хоче об’єднання, ми і будемо продовжувати діалог. Ми знаємо, що у Львівській області є багато тих, хто виступає за об’єднання, в Івано-Франківській області є – а там же дві третини всіх парафій УАПЦ», - заявив він.

Пригадуючи про недавні невдалі перемовини з духовенством УАПЦ, Предстоятель Київського Патріархату підкреслив, що ініціатива зустрітися за круглим столом виходила не від представників УПЦ КП. Вести діалог вони погодилися, бо сподівалися, що ситуація в УАПЦ змінилася і духовенство готове до злуки.

«Ми вже мали досвід у 2000-2001 роках і у 2005 році. Але коли мені запропонували зустрітися з Митрополитом Мефодієм, і коли він на тій зустрічі говорив, що згідний на об’єднання, то я подумав, що може щось за ці роки змінилося. На жаль, нічого не змінилося», - зауважив Патріарх Філарет.

Саме через цю неготовність і брак єдності серед єпископату УАПЦ, вважає глава УПЦ КП, діалог зірвався.

«Там великі суперечки, і не тільки щодо об’єднання, а взагалі. Архиєреї розсварені між собою. Навіть коли засідали комісії для переговорів, то архиєреї УАПЦ сперечалися між собою. Можна уявити, як вони спілкуються, коли сторонні не бачать», - повідомив він.

«Але у питанні єдності українського православ’я позиція Мефодія чи Андрія, чи ще когось з УАПЦ, не є якоюсь проблемою. Проблема – це Московський Патріархат, УПЦ (МП). Якщо ми з ними, навіть з частиною, об’єднаємося в Помісну Церкву, то це буде велика перемога, бо це буде справжнє подолання розділення», - наголосив глава УПЦ КП.