• Головна
  • Новини
  • Патріарх УПЦ КП Філарет: Нам пропонували приєднатися до Константинополя на дуже невигідних умовах...

Патріарх УПЦ КП Філарет: Нам пропонували приєднатися до Константинополя на дуже невигідних умовах

03.01.2012, 11:50
Патріарх УПЦ КП Філарет: Нам пропонували приєднатися до Константинополя на дуже невигідних умовах - фото 1
Константинопольський Патріархат пропонував УПЦ КП у 2008 році увійти у його склад і з часом надати автономію. Однак умови входження виявилися неприйнятними для духовенства Київського Патріархату, тому церковної злуки не вібулося.

Патріарх Філаретexklusiv.gifКонстантинопольський Патріархат пропонував УПЦ КП у 2008 році увійти у його склад і з часом надати автономію. Однак умови входження виявилися неприйнятними для духовенства Київського Патріархату, тому церковної злуки не вібулося.

Про це розповів Предстоятель УПЦ КП Філарет в інтерв’ю для РІСУ.

«Дехто каже, що входження до Константинопольського Патріархату не відбулося через те, що Філарет не схотів відмовитися від керівництва. Але це – неправда. Ніхто не ставив умови моєї відставки – ні на Фанарі, ні в Києві. Ніхто!», - заявив він.

Глава УПЦ КП нагадав, що у 2008 році велися складні перемовини між обома Церквами. Українці прагнули отримати визнання, греки - хотіли підпорядкувати Україну.

«Ситуація складалася так. Зі мною вели переговори і пропонували нам ввійти до складу Константинопольського Патріархату. Віктор Андрійович (Ющенко. - РІСУ) погоджувався, казав: «Ми ж будемо канонічними! І мало того, що канонічними – ми будемо першими! Бо Константинопольський Патріарх – перший, а Московський – п’ятий», - пригадує Патріарх Філарет.

«Я запитав митрополита, з яким йшли ці переговори: яка нам різниця, кому підпорядковуватися – Москві чи Константинополю? А він мені каже: «Різниця є. Москва вам ніколи не дасть автокефалію, а ми дамо». Я запитую: «Коли?» – «Ну, я не можу сказати… Ну, може, через рік, може, через 5, може, через 10». А я думаю: а може, через 100 років, чи ніколи?!», - зазначив він.

Предстоятель УПЦ КП розповів, що їхня делегація розглядала усі можливі варіанти злуки. Від Константинополя вони вимагали гарантій, що через наперед визначений термін УПЦ КП таки отримає автокефалію.

«Але Константинополь відмовився давати такі гарантії. А замість цього запропонував такі умови входження, які були гіршими і за ті, що мала Київська Митрополія до XVII століття, і за ті, які має УПЦ (МП) зараз», - наголосив глава УПЦ КП.

Патріарх Філарет зауважив, що для того, аби отримати визнання не обов’язково з кимось об’єднуватися.

«Для того, щоб отримати визнання своєї автокефалії, ні Елладська, ні Болгарська, ні Румунська Церкви до Константинополя не приєднувалися, а просто були визнані автокефальними – і все. І якщо хто скаже, що Київський Патріархат так визнати не можна, бо його Предстоятель анафематствуваний Москвою, то і на це є відповідь: а як же визнали Болгарську Церкву, в якій всі єпископи були під анафемою Константинополя?», - наголосив він.