• Головна
  • Новини
  • В єрархів УАПЦ немає одностайності у питанні об'єднання в єдину Церкву з УПЦ КП...

В єрархів УАПЦ немає одностайності у питанні об'єднання в єдину Церкву з УПЦ КП

21.10.2011, 10:09
В єрархів УАПЦ немає одностайності у питанні об'єднання в єдину Церкву з УПЦ КП - фото 1
Позачергове засідання архиєрейського Собору УАПЦ відбулося 18 жовтня в Тернополі. Єдиним питанням, яке обговорювали його учасники, стало можливе об'єднання в єдину Церкву з УПЦ КП.

Собор_УАПЦ.jpgПозачергове засідання архиєрейського Собору УАПЦ відбулося 18 жовтня в Тернополі. Єдиним питанням, яке обговорювали його учасники, стало можливе об'єднання в єдину Церкву з УПЦ КП.

14 вересня в Києві пройшла закрита зустріч Предстоятелів УПЦ КП і УАПЦ – Патріарха Філарета (Денисенка) і Митрополита Мефодія (Кудрякова). Глави Церков домовилися про створення комісій, які будуть вести переговори про створення єдиної Церкви.

За підсумками зустрічі було прийнято звернення: "Наша зустріч була плідною і взаємно корисною. В результаті між нами досягнута домовленість почати кроки по відновленню діалогу між УПЦ КП і УАПЦ щодо відновлення єдності православної Церкви в Україні. Ми закликаємо єпископат, духовенство та віруючих очолюваних нами Церков , а також українську громадськість сприяти досягненню нашої спільної мети – остаточного створення в Україні єдиної помісної Церкви ".

Разом з тим прес-секретар УАПЦ протоєрей Євген Заплетнюк розповів про те, що атмосфера на архиєрейському Соборі була не настільки оптимістичною. За його словами, єрархи УПЦ КП "втратили довіру" представників УАПЦ. "Нам складно говорити про об'єднання. У нас немає підстав довіряти цим людям. Після того як комісія з об'єднання була створена, і ми провели перші переговори, відразу стало зрозуміло, що діалог зайшов у тупик", – розповів виданню "Ъ" протоєрей Євген Заплетнюк. За його словами, основне невдоволення єрархів УАПЦ викликало бажання УПЦ КП створювати єдину Церкву без участі Української Православної Церкви (Московського Патріархату), яку протоєрей Євген Заплетнюк назвав "ключовою" в українському православ'ї. Крім цього, єрархи УАПЦ побоюються того, що після об'єднання УАПЦ "просто увіллється в УПЦ КП". "Нас це явно не влаштовує", – заявив "видання" протоієрей.

В УПЦ КП подробиці минулого собору сприйняли зі здивуванням. "Можливо, це приватна думка деяких архієреїв, тому що комісія з ведення переговорів існує, і незабаром пройде її зустріч", – заявив виданню "Ъ"  секретар священного Синоду УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря). За його словами, в УАПЦ є як противники, так і прихильники об'єднання з УПЦ КП, які мають різні точки зору. "Але взагалі, будь-які переговори передбачають закрите особисте спілкування, а не ультимативні заяви на публіку, які ми зараз почули. По суті, це демарш", – заявив виданню "Ъ" єпископ, підкресливши, що "УПЦ КП насильно нікого нікуди не затягує".

В УПЦ (МП) до виниклого конфлікту поставилися байдуже. "Наша позиція не змінюється – єдність української Церкви може виникнути тільки на основі канонів. Хоча добре, що у наших братів, які тимчасово відпали від Церкви, є розуміння того, що без нас говорити про будь-яку єдність неможливо", – заявив виданню "Ъ"  голова відділу зовнішніх церковних зв'язків, постійний член Священного Синоду УПЦ (МП) єпископ Олександр (Драбинко). Про це повідомляє «Комерсант».

Додамо, що після Собору УАПЦ офіційної заяви чи повідомлення про позицію цієї Церкви у питанні об'єднання в єдину Церкву з УПЦ КП так і не прозвучало.