• Головна
  • Новини
  • УАПЦ схвалює рішення «Собору п’яти» про необхідність для помісних Церков дотримуватись географічних меж своєї юрисдикції...

УАПЦ схвалює рішення «Собору п’яти» про необхідність для помісних Церков дотримуватись географічних меж своєї юрисдикції

09.09.2011, 11:10

Українська Автокефальна Православна Церква «вважає актуальними та корисними для сучасного церковного життя результати роботи Собору першородних Патріархатів та давньопроголошеної автокефальної Церкви Кіпру (Константинополь, 1-3 вересня цього року)». Про це йдеться в офіційній заяві Патріархії УАПЦ, оприлюдненій сьогодні, 9 вересня

Українська Автокефальна Православна Церква «вважає актуальними та корисними для сучасного церковного життя результати роботи Собору першородних Патріархатів та давньопроголошеної автокефальної Церкви Кіпру (Константинополь, 1-3 вересня цього року)». Про це йдеться в офіційній заяві Патріархії УАПЦ, оприлюдненій сьогодні, 9 вересня.

На думку цієї Церкви, надзвичайно корисним є вже саме «відродження давнього звичаю» зібрання Предстоятелів давніх Церков, що були «засновані Апостолами Христовими та оголошені автокефальними на Вселенських Соборах нероздільної Церкви» (з Послання Собору до повноти Церкви та усіх людей доброї волі).

«Інститут пентархії – один з важливих історичних інструментів соборності Православної Церкви, - наголошується в заяві. - Як засвідчив досвід Собору давніх Патріархатів, цей інструмент і сьогодні, як колись у давнину, служить консолідації та канонічній єдності православних християн у світі».

На думку УАПЦ, «Собор п’яти» був корисним не лише для християн, що мешкають у регіоні Ближнього Сходу, а й для світової православної спільноти з огляду на «дві важливі проблеми, що активно обговорювалися на Соборі - необхідність пришвидшення скликання Святого і Великого (Всеправославного) Собору в близькому майбутньому та необхідність збереження традиційного канонічного ладу Православних Церков, зокрема, у чіткому дотриманні меж своєї юрисдикції з боку Помісних Церков».

Автори документа зазначають: «Як відомо, ні в священних канонах, ані в Томосі про заснування Московського Патріархату (1589) не йдеться про те, що Україна є канонічною територією цієї Помісної Церкви. Більш того, у Томосі про автокефалію Православної Церкви у Польщі (1924) чітко зазначено, що приєднання Української Церкви до Московського Патріархату відбулося всупереч канонам, а отже, з точки зору канонічного права є недійсним».

Посилаючись на комюніке «Собору п’яти», в якому підкреслюється необхідність для всіх Помісних Церков поважати та дотримуватись географічних меж своєї юрисдикції «у тому вигляді, як вони були визначені священними канонами та Томосами про заснування цих Церков», УАПЦ «вітає цю заяву давніх Патріархатів Сходу та Кіпрської Архиєпископії та розглядає її як ще один конструктивний канонічний імпульс до розв’язання української церковної проблеми спільними зусиллями Вселенського Православ’я, українського автокефального руху та Московського Патріархату», - сказано в заяві.