• Головна
  • Новини
  • УАПЦ попросила вищі установи Вселенської Церкви розробити механізми відновлення євхаристійної єдності з українським православ’ям...

УАПЦ попросила вищі установи Вселенської Церкви розробити механізми відновлення євхаристійної єдності з українським православ’ям

27.04.2011, 17:14
УАПЦ попросила вищі установи Вселенської Церкви розробити механізми відновлення євхаристійної єдності з українським православ’ям - фото 1
УАПЦ просить винести українське питання до порядку денного Спеціального Синоду Східних Патріархатів.

Mefody.jpgСьогодні Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) Митрополит Мефодій (Кудряков) звернувся із Заявою до Постійної Конференції Українських Православних Єпископів поза межами України "внести до порядку денного Спеціального Синоду Східних Патріархатів українське питання". 23 квітня 2011 з подібним Зверненням до Постійної конференції Предстоятелів Давніх Патріархатів виступила Патріархія УАПЦ. Про це повідомляє "Релігія в Україні".

Зважаючи на те, що у світовому Православ’ї "сьогодні існують сили, які, спираючись на секулярні критерії чисельності та політичного впливу, прагнуть до перегляду інституту пентархії і реструктуризації ієрархії главенства та першості честі" (очевидно, в першу чергу тут ідеться про РПЦ МП), Патріархія УАПЦ прийняла 23 квітня Звернення, в якому вітає ініціативу Святішого Синоду Вселенського Патріархату щодо скликання 1-го вересня цього року спеціального Синоду Предстоятелів Давніх Патріархатів для обговорення положення православних християн у зоні чисельних близькосхідних конфліктів та інших проблем загальноправославного характеру.

"Як і тисячоліття тому, – йдеться у Заяві, – на давніх патріархатах Сходу лежить тягар відповідальності за еклезіологічну ідентичність православних, їх богословську и церковну вселенcькість, а також за органічну взаємодію з новими Помісними Православними Церквами".

Однією з болючих проблем сучасного Православ’я "є проблема церковного розділення в Україні", пишуть автори Звернення.  "На теренах України сьогодні існує біля п’яти з половиною тисяч православних громад, що не входять до складу Московського Патріархату, але не перервали своєї органічної єдності зі вселенським православ’ям та щиро бажають виходу з канонічної кризи через встановлення співпричастя зі Вселенським Патріархатом та Помісними Православними Церквами".

Вітаючи майбутній Синод Предстоятелів Давніх Патріархатів, УАПЦ висловлює надію, що в подальшому аналогічні за авторитетністю загальноправославні зібрання "звернуть свою увагу на українську церковну проблему, соборно окресливши канонічну модель та конкретні механізми відновлення євхаристійної єдності".

Українська Автокефальна Православна Церква вважає, що "і сьогодні проблема українського православ’я могла б бути одним із предметів розважань на Синоді Предстоятелів Давніх Патріархатів".

Крім того, з приводу проведення 1 вересня Постійної конференції Предстоятелів Давніх Патріархатів Предстоятель УАПЦ Митрополит Мефодій (Кудряков) звернувся до Постійної Конференції Українських православних єпископів поза межами України, в якому просить останніх "як канонічно визнаних вселенським Православ’ям українських православних єпископів сприяти тому, щоб на згаданому вище Синоді було розглянуто і актуальне для мільйонів православних вірних українське церковне питання".

Як зазначається у Зверненні до Українських православних єпископів поза межами України, у боротьбі за автокефальний статус Української Церкви УАПЦ робила "і власні помилки", однак, вона готова "до перегляду своїх позицій та виправлення канонічних помилок".

Зокрема, у Заяві нагадується про рішення єпископату УАПЦ від 26 серпня 2009 р. про готовність «увійти до складу Вселенського Патріархату на правах автономії», а також відновлення молитовного поминання імені Його Всесвятості Всесвятішого Патріарха Варфоломія під час богослужінь.

Однак, на думку Предстоятеля УАПЦ, жодна церковна юрисдикція в Україні, включно з УПЦ в єдності з Московським Патріархатом, "не спроможна сьогодні самостійно, без сприяння вселенського православ’я, улікувати болісну рану церковного розділення".

Тому "ми просимо Вас, дорогі владики-учасники Постійної Конференції Українських Православних Єпископів поза межами України, просити Його Всесвятість Вселенського Патріарха Варфоломія I внести до порядку денного Спеціального Синоду Східних Патріархатів українське питання та винести з нього соборні рішення, зокрема, виробити канонічну модель відновлення церковної єдності та конкретні механізми її втілення".

При цьому, зазначається у Зверненні, основою об’єднання православних України "не може бути ані схизматична ідеологія, яку проповідують деякі ієрархи УПЦ КП, ані ідеологія «російського світу», яка пропонується як базис для об’єднання зі сторони російських церковних лідерів".

На думку УАПЦ, улікування трагічного розділення може відбутися лише за ключової участі канонічної інстанції – Собору Предстоятелів Давніх Патріархатів.

Раніше Вселенський Патріарх Варфоломій звернувся до Глав давніх Помісних Церков, канонічне достоїнство яких було утверджено на Вселенських Соборах, із закликом зібратися на спеціальний Синод у Константинополі. Для обговорення пропонуються проблеми із нестабільною ситуацією на Близькому Сході, а також низку проблем загальнопрапославного характеру. Запрошення взяти участь у цьому Синоді було надіслано Блаженнішим Патріархам — Олександрійському Феодору, Антіохійському Ігнатію, Єрусалимському Феофілу та предстоятелю Кипрської Православної Церкви Хризостому.

Раніше сербський церковный аналітик, православный публицист Ж. Туцич повідомляв, що на останному засіданні Міжправославної подготовчої комісії з проведення нового Вселенського православного Собору не було досягнути згоди через позицію Московского і Бухарестського Патріархатів, які свої "національні та геополітичні інтереси" протиставили єдності православ'я.

Сьогодні також було оприлюднено повідомлення Предстоятеля УАПЦ про те, що Патріарх Кирил пропонує УАПЦ канонічний статус самостійної Церкви в рамках РПЦ.