• Головна
  • Новини
  • У Київському Патріархаті констатують глибоку кадрову кризу в УАПЦ, яка хіротонізує “перебіжчиків”, “недостойних навіть священства”...

У Київському Патріархаті констатують глибоку кадрову кризу в УАПЦ, яка хіротонізує “перебіжчиків”, “недостойних навіть священства”

22.11.2010, 10:42
У Київському Патріархаті констатують глибоку кадрову кризу в УАПЦ, яка хіротонізує “перебіжчиків”, “недостойних навіть священства” - фото 1
Прес-центр Київської Патріархії оприлюднив офіційну заяву, в якій коментує останні єпископські хіротонії, здійснені в УАПЦ. Як йдеться в документі, ці хіротонії дають право ствердити, що в УАПЦ — «глибока кадрова криза».

Київський-Патріархат.jpgПрес-центр Київської Патріархії оприлюднив офіційну заяву, в якій коментує останні єпископські хіротонії, здійснені в УАПЦ. Як йдеться в документі, ці хіротонії дають право ствердити, що в УАПЦ — «глибока кадрова криза», і що ця Церква «не здатна виховувати власних кандидатів на церковне служіння». Причина такої заяви, як йдеться далі, полягає в тому, що всі останні хіротонії єпископів УАПЦ звершилися над тими, «хто до останнього приховував зраду своєму Предстоятелю і таємно переліз до іншої юрисдикції».

«Архиєрейські хіротонії над кліриками Київського Патріархату, які йдуть під владу УАПЦ лише в обмін на єпископство, на жаль стали практикою для цієї юрисдикції… Більше того – останніх кандидатів в УАПЦ навіть не обирали в статутний спосіб, що також свідчить і про триваючу кризу її управління», — читаємо в заяві УПЦ КП.

У зв’язку з цим автори в Київській Патріархії стверджують, що не можна сподіватися, що ті, хто не бажали підкорятися своєму Патріарху, будучи священиками, зможуть будувати Церкву, ставши єпископами. Повідомляється в документі також про те, що дехто з нововисвячених єпископів УАПЦ «до цього ходив з поклоном і до Московського Патріархату, але отримав там відмову». «Дехто за своїми моральними якостями недостойний навіть і священства», — стверджують в УПЦ КП.

Будучи в Київському Патріархаті, як інформує прес-служба УПЦ КП, вище вказані особи «прагнули й добивалися влади та єпископства в Київському Патріархаті, але, не отримавши бажаного у своїй Церкві, пішли шукати це в іншій». Як пояснюється далі, вони не отримали бажаного, «бо протягом часу служіння своїми діями показали, що вони прагнуть керувати і підкоряти, але не вміють смирятися і підкорятися».

В УПЦ КП застерігають УАПЦ від «користі», яку несуть Церкві такі єпископи, пригадуючи уроки минулого —«початок і кінець діяльності Петра Петруся, Михайла Дуткевича чи Антонія Масендича» тощо. «Та й за останні 10 років УАПЦ не зрушила у своєму розвитку вперед ні на крок», — констатують в УПЦ КП та додають, що через такий «болючий процес» помісна Церква лише «очищується і робиться міцнішою».