• Головна
  • Новини
  • "Причин для визнання "хрещення" в розкольницьких групах УПЦ КП та УАПЦ немає", — митрополит Іларіон (Алфеєв)...

"Причин для визнання "хрещення" в розкольницьких групах УПЦ КП та УАПЦ немає", — митрополит Іларіон (Алфеєв)

01.10.2010, 12:15
Голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Іларіон (Алфеєв), який також є співголовою Комісії міжсоборної присутності, оприлюднив «суть позиції Комісії у питаннях протидії церковним розколам».

Голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Іларіон (Алфеєв), який також є співголовою Комісії міжсоборної присутності, оприлюднив «суть позиції Комісії у питаннях протидії церковним розколам». Озвучив «позицію Комісії» митрополит Іларіон в телефонній розмові «з одним з єрархів УПЦ (МП), який побажав залишитися невідомим». Вона стосується питання визнання хрещення в УПЦ КП та УАПЦ. Митрополит Волоколамський заявив, що причин говорити про можливість визнання його в «розкольницьких групах УПЦ КП та УАПЦ» немає.

Як інформує «Україна Православна» з посиланням на прес-служба Тульчинської єпархії УПЦ, позицію, висловлену митрополитом Іларіоном, можна викласти в таких твердженнях:

— прийняття тих, хто приходить з розколу в Церкву, через хрещення є давньою нормою Православної Церкви;

— причин для визнання Православною Церквою «хрещення», яке здійснюється в «розкольницьких групах УПЦ КП та УАПЦ», немає;

— Церква за сприятливих обставин, користуючись Христовою владою «брати і вирішувати», має повне право і може змінити практику прийому схизматиків в євхаристійне спілкування по економії (через поблажливість);

— при наявності згоди на цей акт поблажливості архиєрейської повноти Матері — Російської Православної Церкви саме входження колишніх розкольників в благодатне спілкування з Церквою, їх колишнє, незаконно здійснене, а тому і недійсне і неспасительне «хрещення»…наповнюється спасителькою благодаттю Божою в таїнстві Євхаристії.

Як наголошується далі у повідомленні, на цю позицію, «як на маяк», закликав орієнтуватися Предстоятель УПЦ Митрополит Володимир.

Як попередньо інформувала РІСУ, відкриваючи 28 вересня у Донецьку засідання Комісії міжсоборної присутності, митрополит Володимир, зазначив, що «… повернення у спасительне лоно Церкви здатне вдихнути життя в позбавлені благодаті дії розкольників».

За його словами, не потрібно роздумувати над тим, дійсні чи ні таїнства, здійснені в розколі. «Ми повинні ще і ще раз повторити думку, висловлену нашим співголовою високопреосвященнішим владикою Іларіоном на минулому засіданні: зовнішня форма таїнства, здійсненого в розколі, в разі повернення розкольників в лоно Церкви, наповнюється благодатною силою і вже не повторюється. Такий підхід може застосовуватися в разі реального прогресу в справі лікування розколу в Україні і торкатися перш за все питання про Таїнство Хрещення», — додав Предстоятель УПЦ.