• Головна
  • Новини
  • Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ припинила своє існування...

Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ припинила своє існування

19.03.2020, 10:14
Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ припинила своє існування - фото 1
ХХХІ єпархіяльний обор Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви, який відбувся 18 березня, ухвалив рішення припинити діяльність єпархії як самостійного релігійного об’єднання та зняти з реєстрації статут.

ХХХІ єпархіяльний обор Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви, який відбувся 18 березня, ухвалив рішення припинити діяльність єпархії як самостійного релігійного об’єднання та зняти з реєстрації статут.

Учасники собору також затвердили порядок ліквідації консисторії. Про це повідомляє сайт єпархії.

З огляду на карантин зібрання проходило у формі відеоконференції. Ухвали було прийнято абсолютною більшістю голосів (у деяких випадках один делеґат був проти або утримався).

Як зазначає сайт, до учасників звернувся архиєпископ Ігор з заявою про те, шо він складає з себе обов’язки єпархіяльного архиєрея. Собор ухвалив зберегти за владикою Ігорем ці повноваження до завершення ліквідації єпархії та припинення діяльности консисторії.

Було схвалено рішення загальних зборів Колеґії Патріярха Мстислава та Свято-Дмитрівського катехитично-пастирського центру, які пройшли 15 березня 2020 р., про їхнє входження до складу Харківського екзархату Української Греко-Католицької Церкви. Собор схвалив також рішення консисторії про передачу прав засновника Бібліотеки ім. прп. Венедикта Нурсійського Харківському екзархатові УГКЦ. Харківському крайовому братству апостола Андрія Первозваного та парафіяльним громадам, що входили до складу Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о), було рекомендовано внести зміни до статутових документів у зв’язку зі зміною юрисдикційної належности.

Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ утворена 27 липня 1942 р. й відроджена 1992 р. У зв’язку з розколом в УАПЦ була змушена зареєструвати 2006 р. власний статут із додатком «оновлена». З 1993 р. єпархію очолює владика Ігор (Ісіченко).

Як вже повідомляла РІСУ, архиєпископ Ігор (Ісіченко) 2015 року оголосив про відновлення євхаристійної та адміністративної єдності між очолюваною ним єпархією УАПЦ та УГКЦ.

"Ми звернулися до єпископату УГКЦ з проханням про братні поради щодо відновлення євхаристійної та адміністративної єдності між нашими Церквами. І я безмежно вдячний за те, що наше звернення, попри його цілковиту несподіваність для УГКЦ, було прийняте з прихильністю, розумінням і пошаною до нашої позиції. Архиєрейський синод УГКЦ у вересні 2015 року створив комісію для підготовки відповіді на це звернення. Нині триває праця згаданої комісії», – сказав тоді архиєпископ Ігор.