• Головна
  • Новини
  • Делегація ПЦУ на запрошення патріарха Маронітської Католицької Церкви відвідала Ліван...

Делегація ПЦУ на запрошення патріарха Маронітської Католицької Церкви відвідала Ліван

07.08.2019, 12:07
Делегація ПЦУ на запрошення патріарха Маронітської Католицької Церкви відвідала Ліван - фото 1
Делегація Православної Церкви України відвідала Ліван на запрошення патріарха Маронітської Католицької Церкви – ліванського кардинала Бешара Бутроса ель-Раї.

Делегація Православної Церкви України відвідала Ліван на запрошення патріарха Маронітської Католицької Церкви – ліванського кардинала Бешара Бутроса ель-Раї.

Візит тривав від 30 липня до 2 серпня. У складі делегації були єпископ Одеський і Балтський Павло та ректор Київської православної богословської академії протоєрей Олександр Трофимлюк, передає прес-служба ПЦУ.

Ліван.jpeg

У перший день свого перебування українська православна делегація була присутньою на богослужінні з нагоди дня пам’яті учнів преподобного Марона, пустельника Сирійського (якого, крім Католицької, вшановує також і Православна Церква). В урочистій відправі взяли участь майже весь єпископат та численне духовенство Маронітської Церкви на чолі з її предстоятелем, а також єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні Ян Собіло, який перебував із візитом у Лівані, велика кількість вірян та гостей.

Впродовж усіх днів перебування делегація ПЦУ проживала у чудових апартаментах патріархії Маронітської Церкви, що дало можливість спілкуватися з очільником та єрархами цієї Церкви та ознайомитися з її церковно-адміністративним життям.

Упродовж наступних днів єпископ Павло та протоєрей Олександр здійснили низку офіційних зустрічей. Насамперед делегатів приймав Маронітський патріарх Антіохійський та всього Сходу Бешар Бутрос кардинал ель-Раї у своїй літній резиденції в місті Діман.

Українські гості мали змогу глибше дізнатися про складну й героїчну історію ліванських християн, про сучасний стан Маронітської Церкви, про ліванську маронітську родину в Україні, про труднощі існування християн на Близькому Сході тощо. Зі свого боку владика Павло з отцем Олександром розповіли кардиналові ель-Раї про постання в Україні єдиної помісної Православної Церкви України та отримання Томосу від Вселенського Патріарха про повну канонічну її автокефалію.

Патріарх Бешар Бутрос попросив передати щирі вітання Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію та запросив відвідати Ліванську Церкву.

Про православно-католицький діалог та співпрацю між Маронітською Католицькою Церквою та Православною Церквою України делегація спілкувалася з генеральним вікарієм патріарха архиєпископом Полем Набілем аль-Саяхом, який відповідає за зовнішні церковні зв’язки Маронітської Католицької Церкви. Архієпископ Поль наголосив на подібності державної і церковної історії Лівану й України – обидві держави піддавалися утискам і переслідуванням з боку великого північного сусіда.

Крім офіційних заходів, гості мали можливість відвідати низку святинь та визначних місць Лівану: монастир святого Марона, де спочиває нетлінне тіло одного з найбільш шанованих місцевих святих – відлюдника Шарбеля, монастир на честь святого пророка Божого Єлисея з чудовим музеєм біля низу Священної долини, ліс славнозвісних кедрів Господніх, одному з яких близько 5,5 тисяч років, гігантську статую святого Шарбеля в горах ліванської області Кезруан та багато інших.

3 серпня 2019 року єпископ Одеський і Балтський Павло та протоєрей Олександр Трофимлюк повернулися до України.