• Головна
  • Новини
  • Москва не дозволяє Риму надати статус Патріархату УГКЦ, – почесний Патріарх Філарет...

Москва не дозволяє Риму надати статус Патріархату УГКЦ, – почесний Патріарх Філарет

02.07.2019, 10:43
Москва не дозволяє Риму надати статус Патріархату УГКЦ, – почесний Патріарх Філарет - фото 1
Москва вважає, що Україна – це її канонічна територія, і тому жодного Патріархату – ні православного, ні греко-католицького – тут не повинно бути.

Москва вважає, що Україна – це її канонічна територія, і тому жодного Патріархату – ні православного, ні греко-католицького – тут не повинно бути.

Про це на телеканалі ZIK заявив почесний Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Коментуючи ймовірність нової унії – між УГКЦ та ПЦУ, патріарх Філарет наголосив, що УПЦ Київського Патріархату та Українська Греко-Католицька Церква – це різні Церкви.

«Ми – Православна, вони – Католицька Церква, і тому об’єднання не може бути. Може бути або приєднання їх до Православної Церкви, або православної Церкви до католицької, і це буде нова унія. Такої нової унії не буде. Претензія Блаженнішого Святослава на Теплу Софію незаконна, бо Софіївський собор завжди був православним собором. Тому нам не треба загострювати відносини через служіння у Теплій Софії. Нам треба – і Православній Церкві, і Греко-Католицькій Церкві – захищати Україну», – наголосив почесний Патріарх.

Він також пояснив, чому Рим не надає Греко-Католицькій Церкві статус патріархату.

«Тому що цього вимагає Москва. Москва вимагає від Риму, щоб Рим не давав статусу Патріархату Греко-Католицькій Церкві. Тому що Москва вважає, що Україна – це її канонічна територія, і тому жодного Патріархату ні православного, ні греко-католицького не повинно бути в Україні. Чому Рим прислуховується до Москви? Прислуховується тому, що Російська Церква велика, багата і могутня, і тому хочуть мати добрі стосунки із багатими і сильними… Тому маємо те, що Москва не дозволяє Риму надати статус Патріархату Греко-Католицькій Церкві», – сказав Філарет.