• Головна
  • Новини
  • Храмнаш: Синод ПЦУ прийняв рішення щодо паломництва УГКЦ до Софії Київської...

Храмнаш: Синод ПЦУ прийняв рішення щодо паломництва УГКЦ до Софії Київської

04.03.2019, 20:18
Храмнаш: Синод ПЦУ прийняв рішення щодо паломництва УГКЦ до Софії Київської - фото 1
У Києві 4 березня відбулося засідання Священного Синоду ПЦУ. Його учасники розглянули ініціативу Патріарха УГКЦ Святослава провести прощу до собору Софії Київської.

У Києві 4 березня відбулося засідання Священного Синоду ПЦУ. Його учасники розглянули ініціативу Патріарха УГКЦ Святослава провести прощу до собору Софії Київської.

Єрархи ПЦУ, як зазначає офіційний сайт цієї конфесії, «констатували», «що протягом тисячоліття Собор Святої Софії Київської був і залишається кафедральним собором православних Київських першоєрархів».

Учасники Синоду ПЦУ відтак вирішили «вважати за корисне зберегти щодо Богослужінь у Святій Софії Київській той порядок, який склався дотепер і позитивно сприймається в українському суспільстві, не провокуючи полеміки чи розділень».

Вони також схвалили позицію митрополита Епіфанія, висловлену ним у листі до Патріарха УГКЦ Святослава, та ухвалили написати ще одного.

Нагадаємо, шо Собор святої Софії ніколи не належав ні ПЦУ, ні УПЦ КП, він перебував і перебуває у державній власності. Часто цей храм за дозволом держави використовували різні Церкви для відзначення непересічних подій. Щороку 24 серпня у Софії Київській відбуваються молебні за Україну, участь у яких беруть православні, католики, протестанти, мусульмани, юдеї.

Як вже інформувала РІСУ, Патріарх Святослав 17 лютого анонсував проведення прощі та Богослужіння у Софійському соборі у Києві. Паломництво заплановане на 7 квітня до свята Благовіщення. Проте почесний Патріарх Філарет виступив проти такого паломництва греко-католиків, наголосивши, що це може викликати міжконфесійну напругу.

19 лютого 2019 р. Предстоятель, Митрополит Епіфаній надіслав листа Главі УГКЦ «щодо питань, які стосуються двох Церков».