• Головна
  • Новини
  • Вже приватизували: почесний Патріарх Філарет виступив проти паломництва УГКЦ до Софії Київської...

Вже приватизували: почесний Патріарх Філарет виступив проти паломництва УГКЦ до Софії Київської

23.02.2019, 09:23
Вже приватизували: почесний Патріарх Філарет виступив проти паломництва УГКЦ до Софії Київської - фото 1
Почесний Патріарх ПЦУ Філарет не хоче, щоби греко-католики здійснювали прощу до храму святої Софії у Києві, заплановану на 7 квітня. Паломництво він називає «незвичним явищем» та вважає, що воно здатне викликати міжконфесійне напруження.

Почесний Патріарх ПЦУ Філарет не хоче, щоби греко-католики здійснювали прощу до храму святої Софії у Києві, заплановану на 7 квітня. Паломництво він називає «незвичним явищем» та вважає, що воно здатне викликати міжконфесійне напруження.

Про це йдеться у зверненні колишнього очільника УПЦ КП до Блаженнішого Святослава, яке опубліковане на сайті Київської Патріархії.

«Це незвичайне явище, бо Українська Греко-Католицька Церква ніколи не звершувала Божественну Літургію у центрі Українського Православ’я – соборі Святої Софії. Ми стурбовані цією запланованою подією, яка може викликати протистояння між православними і греко-католиками та порушити міжконфесійний діалог в Україні. В час, коли триває війна за незалежність і цілісність України на сході нашої держави, ми покликані свідчити і зберігати мир і єдність у суспільстві», - йдеться у документі.

Почесний Патріарх ПЦУ Філарет відтак робить висновок, що прощу греко-католиків у такий непростий час запросто зможе використати Росія у своїх інтересах.

«Є небезпека, що цю ситуацію для проведення провокацій може використати Росія, щоб нашкодити українському народові», - пише він.

Собор святої Софії, як відомо, ніколи не належав УПЦ КП, він перебував і перебуває у державній власності. Часто цей храм за дозволом держави використовували різні Церкви для відзначення непересічних подій.

15 грудня у його стінах відбувся об’єднавчий Собор ПЦУ.

3 лютого там відбулася інтронізація Предстоятеля ПЦУ Епіфанія (Думенка).

У стінах святої Софії свої урочисті заходи проводили й греко-католики. Так, 23 листопада у Софії Київській Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Святослав презентував факсимільне видання Галицького Євангелія 1144 року. Згодом ці видання він подарував тодішнім Предстоятетелям двом православних Церков – Філарету та Макарію.

До речі, сам Предстоятель ПЦУ Епіфаній одразу після свого обрання заявив, що головним храмом нової Церкви буде Михайлівський Золотоверхий собор.

«Ми хотіли б, щоби головним нашим храмом стала Софія Київська – храм київських митрополитів. Але ми розуміємо наскільки ця пам’ятка є дорогою для нашого українського народу. Церква самостійно не зможе достойно опікуватися цією величною пам’яткою», - сказав Митрополит Епіфаній.

Нагадаємо, Патріарх УГКЦ Святослав 17 лютого анонсував проведення прощі та Богослужіння у Софійському соборі у Києві. Паломництво заплановане на 7 квітня до свята Благовіщення.

«Я хочу поділитися з вами великою радістю, – сказав Глава УГКЦ після Богослужіння у Патріаршому соборі УГКЦ у Києві. – На наше прохання цього тижня я отримав повідомлення від Міністра культури України Євгена Нищука, що 7 квітня, на свято Благовіщення, ми зможемо відправити Божественну Літургію в соборі Святої Софії в Києві. Тому всіх вас я сердечно запрошую долучитися до цієї події… Ми зробимо все можливе, щоб всі ми змогли достойно взяти участь у цій Божественній Літургії! Тож я урочисто проголошую прощу всієї нашої Церкви до собору Святої Софії у Києві цьогоріч 7 квітня», – наголосив духовний лідер греко-католиків.