• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ прийняв делегацію Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні...

Патріарх УГКЦ прийняв делегацію Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні

30.01.2019, 12:13
Патріарх УГКЦ прийняв делегацію Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні - фото 1
29 січня Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав у патріаршій резиденції зустрівся з делегацією Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні.

29 січня Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав у патріаршій резиденції зустрівся з делегацією Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

У зустрічі взяли участь новообраний єпископ Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні Павло Шварц і настоятель кірхи Святої Катерини в м. Києві пастор Матіас Лазі. Від Української Греко-Католицької Церкви на зустрічі був протоєрей Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин.

Вітаючи гостей, Блаженніший Святослав відзначив, що Українська Греко-Католицька Церква намагається будувати щирі та відкриті взаємовідносини з усіма християнами.

«Щодо Лютеранської Церкви мені пригадується не дуже давня історія Майдану, коли я відвідував поранених у вашій кірсі Святої Катерини, яка на певний час стала підпільною лікарнею. Та найбільше мене вразила постать тодішнього пастора Ральфа Хаски, його віра та самопожертва для українського народу», ‒ сказав Предстоятель УГКЦ.

Відтак єпископ Шварц подякував за можливість зустрічі з Блаженнішим та, зробивши невеликий екскурс в історію становлення Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні за останні 27 років, розповів про її сьогоднішній стан і можливості співпраці. На його думку, за останні роки вдалося не лише відродити Лютеранську Церкву на базі Німецького товариства, а й розвинути її та організувати її літургійне та спільнотне життя.

Під час подальшої розмови київський пастор Матіас Лазі поділився своїм досвідом роботи в Німеччині, звідки він був делегований до Києва шість місяців тому. Те, що йому відразу впало в око в Україні ‒ це відкритість греко-католиків до екуменічного руху, який спирається на документ «Екуменічна концепція УГКЦ». Важливо, що ця концепція говорить не лише про діалог із Православною Церквою, а і з Церквами протестантської традиції.

Іншою темою розмови було визначення можливих шляхів співпраці між Церквами. Патріарх Святослав запропонував насамперед продовжувати розвивати соціальний напрямок і розпочати інтелектуальну працю над популяризацією обміну богословськими думками та досвідом. Важливим елементом у співпраці двох конфесій залишається міжнародна екуменічна група «Примирення в Європі: завдання Церков Польщі, Німеччини, України та Білорусі».

На завершення Патрфіарх УГКЦ подарував учасникам зустрічі ювілейне видання про Українську Греко-Католицьку Церкву та побажав Німецькій Євангелічно-Лютеранській Церкві в Україні розвитку, процвітання та відкритості до діалогу і миробудування.