• Головна
  • Новини
  • У Ватикані офіційно повідомили про створення Православної Церкви України...

У Ватикані офіційно повідомили про створення Православної Церкви України

18.12.2018, 11:22
У Ватикані офіційно повідомили про створення Православної Церкви України - фото 1
Офіційний портал новин Ватикану 17 грудня повідомив про обрання Митрополита Епіфанія Предстоятелем автокефальної УПЦ.

Офіційний портал новин Ватикану 17 грудня повідомив про обрання Митрополита Епіфанія Предстоятелем автокефальної УПЦ.

“39-річний митрополит Епіфаній Думенко був обраний очолити нову Українську Автокефальну Церкву на спеціальному Об‘єднавчому Соборі, який відбувся в історичному соборі Святої Софії в Києві в суботу», - йдеться у повідомленні.

За словами архиєпископа Євстратія (Зорі), поява цього повідомлення на ватиканському сайті означає, що новоутворена Українська Церква набуває для Ватикану суб‘єктності.

«Вельми болюча новина для Московської Патріархії.

І дуже вагома - для католицького і всього християнського світу», - зазначає архиєрей.

«Хоча відсутність Евхаристійної єдності між Католицькою Церквою і Православною Церквою визначає, що офіційно перша не здійснює якогось церковного акту визнання нової автокефалії, однак фактично поширення цієї офіційної новини є сигналом для всіх, хто ще має сумнів, в тому числі у Помісних Церквах: дипломатія Вселенського Патріархату перемогла московські потуги.

А це означає, що у тих Церквах, які ще не визначилися з визнанням автокефалії, з‘явився вагомий аргумент зробити це відразу після вручення Томосу.

Можливо саме тому Вселенський Патріарх і призначив цю подію на 6 січня - щоби дати час тим, хто ще коливається, ухвалити вірне рішення та підтримати нову автокефальну Церкву-Сестру», - поясниа архиєпископ Євстратій (Зоря).