• Головна
  • Новини
  • Предстоятель УАПЦ відреагував на заяви Патріарха Філарета щодо процедур об'єднавчого Собору...

Предстоятель УАПЦ відреагував на заяви Патріарха Філарета щодо процедур об'єднавчого Собору

11.12.2018, 11:41
Предстоятель УАПЦ відреагував на заяви Патріарха  Філарета щодо процедур об'єднавчого Собору - фото 1
Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви Митрополит Макарій прокоментував претензії предстоятеля УПЦ КП Філарета щодо процедур проведення об'єднавчого Собору.

Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви Митрополит Макарій прокоментував претензії предстоятеля УПЦ КП Філарета щодо процедур проведення  об'єднавчого Собору, передає «Інформатор» з посиланням на «Главком».

Макарій.jpg

"Як може бути Собор архиєрейським, якщо запрошуються по одному священику і по одному мирянину з архиєреєм? Знаєте, я не буду нікого судити. Ми підкоряємося Вселенській Патріархії, тимчасово. Було ясно сказано, що кожен архиєрей з собою бере одного священика і одного мирянина ", - зазначив предстоятель УАПЦ.

Відповідаючи на питання, чи може щось перешкодити проведенню Собору, незважаючи на розбіжності, які є в різних Церквах, він сказав:

"У мене ні до кого претензій не буде. Зі свого боку відповім просто: ми прийдемо на Собор на запрошення Вселенського Патріарха".

Митрополит Макарій також прокоментував вимогу Патнріарха Філарета провести відкрите голосування за кандидатуру предстоятеля української Церкви.

"Голосування буде закритим. Хоча Патріарх Філарет каже, що відкрите, але ніхто не піде на відкрите голосування. І в нашому статуті, і в статуті Церкви Київського Патріархату йдеться про те, що предстоятеля обирає Помісний Собор шляхом таємного голосування", - підкреслив Предстоятель УАПЦ.

Як РІСУ інформувала, в УПЦ КП мають розбіжності зі Вселенським Патріархатом щодо самої процедури Об’єднавчого Собору.

УПЦ КП настоює на тому, щоб в об’єднавчому Соборі брали участь лише українські єпископи. Константинополь же призначив на об’єднавчий Собор свого спеціального екзарха митрополита Галльського Емануїла, котрий вестиме процес Собору у співпраці з Константинопольськими екзархами в Україні.

В УПЦ КП виступають за відкрите голосування,а  в Константинополі  настоюють на таємному.

В УПЦ КП виступають  за те, щоб на об’єднавчому Соборі, який відбудеться у Києві 15 грудня, право голосу мали  лише його учасники – українські архиєреї. Представники монашества, мирян та священики можуть бути присутні на Соборі, однак не повинні мати права голосувати.

Константинополь же пропонує, щоб миряни і чернецтво мали право голосу в обранні трьох кандидатур на пост Глави нової Церкви, а вже голосуватимуть  по тих трьох кандидатурах самі єпископи.