• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ подарував Патріарху УПЦ КП факсимільне видання Галицького Євангелія 1144 року...

Глава УГКЦ подарував Патріарху УПЦ КП факсимільне видання Галицького Євангелія 1144 року

26.11.2018, 09:41
Глава УГКЦ подарував Патріарху УПЦ КП факсимільне видання Галицького Євангелія 1144 року - фото 1

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) 25 листопада подарував Патріарху Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарету (Денисенку) факсимільне видання Галицького Євангелія 1144 року, презентація якого відбулася 23 листопада у Софії Київській.

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) 25 листопада подарував Патріархові Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарету (Денисенку) факсимільне видання Галицького Євангелія 1144 року, презентація якого відбулася 23 листопада у Софії Київській.

Передача Євангелія відбулася у Києві у резиденції Предстоятеля УПЦ КП.

Галицьке Євангеліє - це унікальна пам’ятка української домонгольської доби, яка свідчить про спільне коріння усіх спадкоємців єдиної Київської Церкви. Патріарх Святослав переконаний, що вона має бути у кожного з Предстоятелів колись єдиної Київської Церкви Володимирового Хрещення.

Під час зустрічі співрозмовники обговорили низку питаннь.

“Передусім ми говорили про нашу спільну спадщину, нашу спільну традицію, історію. Було наголошено, що між нами є більше того, що нас єднає, аніж того, що нас роз’єднує. Ми говорили про важливість пошуку спільного коріння між усіма частинами колись єдиної Київської Церкви”, - розповів про цю зустріч Департаменту інформації УГКЦ Блаженніший Святослав.

Ще однією темою стали сучасні процеси у середовищі українського православ’я. Глава УГКЦ зі свого боку ще раз засвідчив позицію Греко-Католицької Церкви.

“Наша Церква підтримує і вважає позитивними всі ті процеси, які ведуть до об’єднання україського православ’я. Проте, ми не беремо у них участі, тому що вважаємо їх внутрішньою справою самих православних. При цьому ми прагнемо і надалі підтримувати дружні стосунки з усіма нашими православними братами, щоб йти шляхом до відновлення нашої колись єдиної, як засвідчує це Галицьке Євангеліє, Київської Церкви”, - розповів Патріарх Святослав.

За його словами також йшла мова про участь держави у цих об’єднавчих процесах.

“Я наголосив, що для нас важливо, щоб держава однаково ставилася до усіх Церков України і права усіх, навіть найменших Церков і релігійних організацій були належно пошановані”, - сказав Глава УГКЦ.