• Головна
  • Теми
  • Митрополит РПЦ прибув до Ватикану розповісти про «схизму в Україні»...

Митрополит РПЦ прибув до Ватикану розповісти про «схизму в Україні»

18.10.2018, 14:08
Митрополит РПЦ прибув до Ватикану розповісти про «схизму в Україні» - фото 1
17-18 жовтня у Ватикані перебуває голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату, митрополит Іларіон (Алфеєв). Представник Патріарха Кирила зазначив, що він «не може не говорити про схизму в Україні». Про це повідомляє Сredo.pro з посиланням на КАІ.

17-18 жовтня у Ватикані перебуває голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату, митрополит Іларіон (Алфеєв). Представник Патріарха Кирила зазначив,  що він «не може не говорити про схизму в Україні». Про це повідомляє Сredo.pro з посиланням на КАІ.

митрополит-Іларіон.jpeg

Італійська агенція askanews зауважує, що у Ватикані уважно слідкують за кризою між Константинополем і Москвою. Можна очікувати, що митрополит візьме участь у Синоді єпископів, який зараз триває у Ватикані.

У Папському Синоді  бере участь, як братній делегат, представник Константинопольського Патріархату - митрополит Нікітас зі США.

Митрополит Іларіон також виступить 18 жовтня в базиліці Дванадцяти Святих Апостолів на концерті сакральної музики. За освітою він композитор і диригент і вже брав участь у музичних заходах, організованих Ватиканом.

Відзначимо, що офіційні Ватиканські ЗМІ не повідомляють нічого про візит представника РПЦ.

Додамо, Ватикан не збирається втручатися чи якось коментувати процес надання Томосу Українській Православній Церкві та реагувати на розрив з боку Російської Православної Церкви євхаристійного спілкування з Константинопольським Патріархатом, оголошеного 15 жовтня.

Цікавий коментар з приводу візиту митрополита Алфеєва до Ватикану у своєму блозі на РІСУ під назвою «ТРЕТІЙ ДО ПЕРШОГО НАКАТАТИ НА ДРУГОГО» дав священик-домініканець Петро Балог:

«Так постійно було в історії, ще з першого тисячоліття, що Схід зазвичай ігнорував Рим, аж поки на Сході не робилося гаряче. Тоді єпископи і патріархи катали до Риму листи-скарги на своїх опонентів чи прохання про підтримку. Це був і Афанасій Великий, і Василій Великий, і Йоан Золотоустий, і Кирило Олександрійський та багато інших.

Деякі католицькі дослідники, та й сам Рим, вбачали колись в цих фактах «спілкування Сходу з Римом» ознаки примату Папи і керівної ролі Риму у Вселенській Церкві. Проте, коли на Сході все заспокоювалося, Схід знову ігнорував Рим, «ми тут і самі без тебе собі порадимо».

Так і тепер: всі на Сході проти нас: Куди податися? Кому пожалітися? Ну, до Риму, звичайно. Згідно з традицією. Проте, Рим уже в курсі, що потім його знову ігноруватимуть, бо «історія – вчителька життя». Тим не менше, прийматиме всі сторони у себе – хай поплачуться і виговоряться. Куди ж їм у ці скрутні часи ще піти?»