• Головна
  • Теми
  • У Москві та УПЦ (МП) мають інше трактування слів митрополита Еммануїла з Константинополя про зустріч Патріархів...

У Москві та УПЦ (МП) мають інше трактування слів митрополита Еммануїла з Константинополя про зустріч Патріархів

01.09.2018, 18:31
У Москві та УПЦ (МП) мають інше трактування слів митрополита Еммануїла з Константинополя про зустріч Патріархів - фото 1
У Москві та УПЦ (МП) кажуть, що Митрополит Гальський Еммануїл з Константинополя не говорив про рішення надати Томос Україні.

31 серпня 2018 року під час зустрічі з журналістами голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон розповів про зустріч Предстоятелів Константинопольської та Російської Православних Церков і прокоментував слова митрополита Гальського Еммануїла (Адамакіса), які той висловив за результатами зустрічі для ЗМІ.

Кирил_і_Варфоломій.jpg

«Я хотів би звернути вашу увагу на те висловлювання митрополита Еммануїла, яке прозвучало в грецьких ЗМІ, в якому зазначається, що Константинопольський Патріархат не буде намагатися лікувати існуючий розкол шляхом створення іншого розколу. Думаю, що це дуже твереза ​​позиція», - заявив митрополит РПЦ Іларіон.

В УПЦ (Московського Патріархату) зі свого боку стверджують, що митрополит Еммануїл після зустрічі Патріархів Варфоломія та Кирила 31 серпня  в Стамбулі не повідомляв про рішення надати автокефалію українській Церкві. Про це йдеться в заяві на сайті УПЦ МП.

"У коментарях митрополита Гальського Еммануїла (Адамакіса) про результати зустрічі Константинопольського та Московського Патріархів у Стамбулі відсутні слова про прийняття рішення надати автокефалію Українській Православній Церкві. Поширена щодо цього в українських ЗМІ інформація є неправдивою", - йдеться у тексті.

УПЦ (МП) перекладає слова митрополита так: "...Як ви знаєте, в Україні вже понад 25 років триває розкол, і Вселенський Патріархат прийняв рішення розглянути всі способи, якими може бути проголошена автокефалія Української Православної Церкви. Саме це рішення було прийнято у квітні, і ми вже імплементуємо це рішення, і про це Вселенський Патріархат також повідомив патріархові Кирилу під час його візиту...".

Представники УПЦ (Московського Патріархату) наголошують, що у цій фразі відсутня думка про те, що надання автокефалії є затвердженим рішенням.

"Замість цього митрополит Еммануїл розповідає, що Патріарх Варфоломій сповістив Патріарха Кирила, як Константинопольською Патріархією з квітня місяця проводиться дослідження всіх можливих варіантів надання автокефалії Українській Православній Церкві", - йдеться в заяві.

"Константинопольський Патріархат не тільки задекларував необхідність пошуку шляхів надання автокефалії, а й "імплементував" це рішення - тобто, безпосередньо почав цей пошук. Однак, чи вдалося Константинопольській Патріархії з квітня місяця знайти варіанти надання автокефалії, і якщо так, то якими вона їх бачить - поки в промові митрополита Еммануїла не повідомляється. Як і не повідомляється авторитетним єрархом, чи ставить перед собою Константинопольська Патріархія мету реалізувати зазначені варіанти, якщо такі теоретично будуть знайдені", - таке трактування від  УПЦ (МП).

Як РІСУ повідомляла, Митрополит Еммануїл, вийшовши до ЗМІ після зустрічі Патріархів, наголосив, що питання подолання церковного розколу в Україні залишається важливим для Вселенського Патріархату.

«Константинопольська Церква сильна, і у неї є можливості по всьому світу. Вселенський Патріархат з його довгим життям і досвідом — перша Церква в православній родині, він відіграє особливу роль. Тому рішення іноді виходять звідси. Головне питання, яке обговорювалося, — питання ситуації в Україні. Ви знаєте, що там розкол, який триває більше 25 років. Вселенський Патріархат вирішив використовувати всі шляхи, щоб вирішити питання надання автокефалії Українській Православній Церкві. Рішення було ухвалено в квітні. І ми імплементуємо це рішення. Вселенський Патріархат не чинить розколу, такі погрози йдуть з іншого боку. «Це буде не створення нового розколу, а приєднання до Церкви». Про це було повідомлено Патріарху Кирилу під час його візиту», — зазначив владика Еммануїл.