• Головна
  • Новини
  • Портников розповів, хто міг би очолити єдину помісну Православну Церкву, якби УПЦ (МП) підтримала автокефалію...

Портников розповів, хто міг би очолити єдину помісну Православну Церкву, якби УПЦ (МП) підтримала автокефалію

28.08.2018, 17:00
Портников розповів, хто міг би очолити єдину помісну Православну Церкву, якби УПЦ (МП) підтримала автокефалію - фото 1
Погодитися на автокефалію православної Церкви в Україні Кремлю і РПЦ заважають "диявольська гординя" і презирство до українського народу, вважає політичний оглядач Віталій Портников.

Підтримка автокефалії православної Церкви в Україні з боку Української Православної Церкви (Московського Патріархату)  сьогодні могла б привести до керівництва об'єднаною Церквою нинішнього Митрополита УПЦ (МП) Онуфрія. Таку думку в ефірі "Радио Свобода" висловив політичний оглядач Віталій Портников. Про це інформує видання «Гордон».

Портников.jpg

"Якби навіть зараз Українська Православна Церква Московського Патріархату підтримала ідею автокефалії, у неї була би більшість на майбутньому Соборі і новим главою Української Православної Церкви незалежної було би у природний спосіб обрано Митрополита Онуфрія", – сказав він.

За словами оглядача, "це ж просто як двічі по два". "Дійсно Патріарх [Російської Православної Церкви] Кирило і його Синод не вміють лічити до чотирьох? Ні, уміють лічити, і в Кремлі вміють лічити до чотирьох. Але ця диявольська гординя, презирство до українського народу, до української історії, до церкви тих, хто дав росіянам православ'я, хто дав їм можливість долучитися до гуманістичних ідей сучасного світу", – зазначив Портников. Він уважає, що на початку 1990-х років у разі надання автокефалії Українській православній церкві "церковний вплив Москви на цю незалежну церкву був би вирішальним".

"Була б номінально Українська православна церква автокефальною, а фактично це була б та сама московська церква патріарха, який був би пов'язаний із Москвою, з Московським патріархатом нерозривними узами близькості, уявленням про майбутнє, грошима, чим завгодно. Ні, замість цього вони довели справу до розколу, вони довели справу до політизації процесу. Вони досі не здатні зрозуміти суті цієї ситуації", – заявив Портников.