• Головна
  • Новини
  • Московський Патріархат буде існувати в Росії, а в Україні буде екзархат Російської Церкви, – Патріарх Філарет...

Московський Патріархат буде існувати в Росії, а в Україні буде екзархат Російської Церкви, – Патріарх Філарет

27.04.2018, 09:27
Московський Патріархат буде існувати в Росії, а в Україні буде екзархат Російської Церкви, – Патріарх Філарет - фото 1

Об’єднання церков в Україні буде добровільним. Московський Патріархат буде існувати в Росії, а в Україні буде екзархат Російської Церкви. На цьому наголосив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу після заходів у Києві, присвячених 32-им роковинам Чорнобильської аварії.

Об’єднання церков в Україні буде добровільним. Московський Патріархат буде існувати в Росії, а в Україні буде екзархат Російської Церкви. На цьому наголосив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет,  відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу після заходів у Києві,  присвячених 32-им роковинам Чорнобильської аварії.

Філарет.jpg

«Для України це означає, що Україна буде об’єднаною. Сьогодні вона роз’єднана. Православна Церква роз’єднана, і суспільство наше роз’єднане. А коли буде одна Українська православна церква, то будуть існувати різні політичні партії, але всі вони будуть служити інтересам України. І в цьому буде заслуга помісної незалежної Української Церкви», – підкреслив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Водночас він зазначив, що ця ініціатива не нова, цим шляхом пройшли й інші Церкви, зокрема й російська.

«Нічого нового ми не вносимо. Цим шляхом ішли всі Церкви – і грецька, і румунська, і болгарська, і сербська. Всі без винятку. Коли утворювалась держава, утворювалась і незалежна Церква. Ми терпіли довго, але ті Церкви теж терпіли довго. І сама російська Церква нехай згадає свою історію. Вона ж теж об’явила автокефалію в 1448 році. Без згоди Київського митрополита, хоч належала до Київської митрополії. Без згоди Вселенського патріарха Константинопольського. І 141 рік не визнавалась. Але ж потім її визнали. То нехай вона згадає свою історію і не шкодить нам», – сказав Глава УПЦ КП.

Щодо УПЦ (МП) в Україні, то ПатріархФіларет зазначив: «Буде існувати Московський Патріархат в Росії, а в нас буде український екзархат Російської Церкви».

Він також підкреслив, що об’єднання Церков в Україні йтиме мирним шляхом.

«Об’єднання буде тільки мирним. Якщо хто не хоче приєднуватися до Української Церкви, може не приєднуватися. Але повинен тоді належати до цього російського екзархату. І всі будуть знати, що це є російська Церква. Але я думаю, що українці будуть в Українській Церкві», – наголосив Предстоятель УПЦ КП.