• Головна
  • Теми
  • Одкровення від Іларіона (Алфеєва): УГКЦ лобіює об’єднання православних, щоби потім усіх «навернути в унію»...

Одкровення від Іларіона (Алфеєва): УГКЦ лобіює об’єднання православних, щоби потім усіх «навернути в унію»

15.02.2018, 11:29
Одкровення від Іларіона (Алфеєва): УГКЦ лобіює об’єднання православних, щоби потім усіх «навернути в унію» - фото 1

Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв), відповідаючи на питання грецького агентства новин "Ромфеа", торкнувся низки тем, що стосуються і України, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

Алфеєв.jpgГолова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв), відповідаючи на питання грецького агентства новин "Ромфеа", торкнувся низки тем, що стосуються і України, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

Відносно нинішнього стану в Україні митрополит Іларіон традиційно охарактеризував Українську Православну Церкву (Московського Патріархату) як "найбільшу конфесію країни" (очевидно, мається на увазі кількість зареєстрованих громад), яка "залишається поза політикою і не підтримує жодну зі сторін конфлікту" на Донбасі .

"Це дозволяє їй зберегти миротворчий потенціал, реально об'єднує Україну. Але зараз в Україні канонічну Церкву намагаються примусово об'єднати з розколом", - вважає Іларіон.

Причому, за його відомостями, "за спробою створення так званої «єдиної помісної Церкви» в Україні стоїть ще одна загроза. І прихильники цього проекту, і представники Української Греко-Католицької Церкви починають відкрито говорити про те, що мета примусового об'єднання православних України - це їх подальше приєднання до греко-католицької унії ".

Підтверджуючих фактів владика Іларіон не привів. За його словами, "вплив греко-католицької Церкви на стан Православної Церкви в Україні має прихований характер". Наприклад, він знайшов, що серед депутатів-ініціаторів звернення парламенту України до Патріарха Варфоломія з проханням про надання українському православ'ю автокефалії "більшість ... греко-католики".

Примітно, що православні ревнителі часто звинувачують митрополита Іларіона (Алфеєва) в тому ж - прихованому впливі на РПЦ "агента впливу Ватикану", "засланого в РПЦ МП уніатського архиєпископа-криптокатолика".

Самі греко-католики протягом багатьох років домагаються від Риму визнання за УГКЦ статусу Патріархату в єдності з Римо-Католицькою Церквою.

Як РІСУ повідомляла, у Києві 9 лютого 2018 року відбулася відкрита дискусія «ПАТРІАРХ ЙОСИФ СЛІПИЙ: БУТИ СОБОЮ!», приурочена 125-літтю з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Однією з головних тем цієї дискусії стала тема Патріархату УГКЦ.

Проаналізувавши тему важливості Патріархату для УГКЦ, перечисливши міфи та закиди, пов’язані з цим статусом, та озвучивши думки колишніх Глав УГКЦ про потрібність патріархату, Блаженніший Святослав 9 лютого 2018 року підсумував:«Гадаю, є велике завдання нашої Церкви свідчити і православним Церквам в Україні, і так само Римському Апостольському престолові, як наш патріархат допоможе справі єднання Церков».