• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ Іов (Геча) став співголовою Об'єднаної міжнародної православно-католицької комісії з богословського діалогу...

Архиєпископ Іов (Геча) став співголовою Об'єднаної міжнародної православно-католицької комісії з богословського діалогу

30.06.2016, 16:26
Архиєпископ Іов (Геча) став співголовою Об'єднаної міжнародної православно-католицької комісії з богословського діалогу - фото 1
Архиєпископ Телмеський Іов (Геча) змінив на посту співголови Об'єднаної міжнародної православно-католицької комісії з богословського діалогу іншого єрарха Константинопольського Патріархату митрополита Пергамського Іоанна (Зізіуласа).

job_telms.jpg-eeeee.jpgАрхиєпископ Телмеський Іов (Геча) змінив на посту співголови Об'єднаної міжнародної православно-католицької комісії з богословського діалогу іншого єрарха Константинопольського Патріархату митрополита Пергамського Іоанна (Зізіуласа).

Звертаючись до архиєпископа Іова в ході зустрічі з константинопольською делегацією у Ватикані 28 червня, Папа Франциск привітав його з новим призначенням. Про це повідомляє Благовест-інфо з посиланням на прес-службу Ватикану.

Митрополит Іоанн (Зізіулас) народився в 1931 році в Греції. Це один із найвідоміших сучасних православних богословів. Він очолював комісію з 2006 року, коли після довгої перерви пройшло її засідання в Белграді. Попереднє засідання відбулося в 2000 році в Еммітсбурзі (США) і було присвячено темі уніатства.

Архиєпископ Іов (Геча) народився 31 грудня 1974 року в Монреалі у родині етнічних українців - вихідців з Галичини, повідомляє Вікіпедія. Був парафіянином Української Православної Церкви Канади (прийнятої в 1990 році в юрисдикцію Константинопольського Патріархату).

У 1996 році був пострижений в рясофор і висвячений в сан єродиякона, в 1998 переїхав до Франції, де був пострижений у мантію архимандритом Плакідою (Дезеєм). У 2003 перейшов в Західноєвропейську архиєпископію православних парафій російської традиції і висвячений у сан єромонаха архиєпископом Команськми Гавриїлом (Де Вільдером).

Захистив докторську дисертацію в Свято-Сергіївсьому інституті. Брав участь в роботі низки комісій. Викладав у вищих навчальних закладах.

У 2004 возведений у сан архимандрита.

У 2013 був обраний головою Західноєвропейської патріархії. Архиєрейську хіротонію архимандрита Іова очолив 30 листопада того ж року Патріарх Варфоломій в Георгіївському соборі на Фанарі (Стамбул).

29 листопада 2015 він був переведений на посаду представника Константинопольського Патріархату при Всесвітній Раді Церков в Женеві.

Архиєпископ Іов добре знайомий тим, хто стежив за ходом Собору Православних Церков на Криті. Він був одним із головних спікерів на щоденних брифінгах для преси.