• Головна
  • Новини
  • Заява православних християн щодо псевдособору є вагомішою за Гаванську декларацію, - Глава УГКЦ...

Заява православних християн щодо псевдособору є вагомішою за Гаванську декларацію, - Глава УГКЦ

10.03.2016, 16:07
Заява православних християн щодо псевдособору є вагомішою за Гаванську декларацію, - Глава УГКЦ - фото 1
Глава УГКЦ дав високу оцінку ініціативі групи православних християн оприлюднити правду про Львівський псевдособор 1946 року та попросити «прощення за всі несправедливості, жертвами яких стали греко-католики під прикриттям авторитету Православної Церкви».

Глава УГКЦ дав високу оцінку ініціативі групи православних християн оприлюднити правду про Львівський псевдособор 1946 року та попросити «прощення за всі несправедливості, жертвами яких стали греко-католики під прикриттям авторитету Православної Церкви». Про це Патріарх Святослав сказав 10 березня у Люблінському католицькому університеті після представлення доповіді на тему: "Екуменічна концепція УГКЦ".

shevchuk_lublin2.jpg

«Цей лист, ця декларація групи православних християн світу є вагомішою, ніж Гаванська декларація (підписана Папою Франциском і Патріархом Кирилом а аеропорту Гавани.– Ред.) Для мене – це є довід того, що у Православній Церкві діє Святий Дух, який зворушує сумління і оголошує правду. Скільки разів в історії Православної Церкви було так, що сумління вірних випереджало свідомість єрархії. Так вже історично склалося. Ще з часів СРСР в Православній Церкві Московського Патріархату єрархія була контрольована спецслужбами і співпрацювала з ними, а люд Божий молився і хотів автентичного християнського і духовного життя. Для мене голос тих православних інтелектуалів є сильнішим для цілого тіла Церкви Православної, ніж голос єрархів. Треба молитися за сумління єрархів, бо вони люди і вірять в Бога, думаю», – прокоментував документ Глава УГКЦ.

Нагадаємо, група відомих православних християн світу оприлюднила 7 березня заяву про жахливу правду про Львівський Псевдособор 1946 року, який дав старт сталінському режиму ліквідувати УГКЦ. У документі наголошено, що православні християни «почуваються відповідальними за злочинне мовчання, яке огортає руйнування цієї Церкви радянським режимом за участі Московського Патріархату».

Сьогодні, 10 березня,  православні християни у світі моляться за всіх невинних жертв УГКЦ, «котрі за потурання Московського Патріархату були ув’язненими, закатованими, депортованими і вбитими радянською владою».